Bara några veckor efter att rubinnäktergalen orsakade ”århundradets drag” (läs mer här) så var det dags igen – en rödtrast upptäcktes i en trädgård i Patamalm i Kalmar län. Ännu ett förstafynd för Sverige.
Egentligen upptäcktes fågeln redan den 6 november av trädgårdens ägare, fågelskådaren Bobbo Karlsson. Han hade då tagit en bild på trasten, men inte tänkt mer på det. I söndags, den 11 november reagerade han dock på att det var något som kändes annorlunda med den. Det såg ut ungefär som en vanlig rödvingetrast, men med lite mer rödfärgat bröst. På tisdagsmorgonen lyckades Bobbo Karlsson ta en bättre bild på trasten och la upp den på nätet.
LÄS ÄVEN: • Historiskt drag – så gick det till när Sveriges första rubinnäktergal hittades
Kort efter att bilden publicerats reagerade flera fågelskådare oberoende av varandra på att det var något betydligt ovanligare – en rödtrast. Arten häckar normalt i södra Sibirien och har aldrig setts i Sverige tidigare.
LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning
En av de som var tidigast på plats var Magnus Elfwing, som tagit bilderna här i artikeln.
Hur högt rankar du det här fyndet av alla fågelarter du sett i Sverige?
– Jag har svårt att ranka fynd, men jag gillar verkligen trastar så den seglar upp högt! Just rödtrast är för mig en av de fåglarna som sticker ut. Den rödflammiga undersidan känns så unik för en trast. Av någon anledning så blev den tidigt en “most wanted”.
November är en trastmånad
Att det ses en riktigt sällsynt trast i november i Sverige är inte helt ovanligt. För sju år sedan, den 12 november, hittades landets första bruntrast i Låssa och samma datum 1995 upptäcktes beigekindad skogstrast på Sollerön i Dalarna.
– Det verkar som att alla borde kolla efter trastar 12-13 november, konstaterar Magnus Elfwing.
I det första gryningsljuset på onsdagen den 14 november är det dock många fågelskådare som kommer kolla efter en specifik trast. Det finns ju en chans att Sveriges första rödtrast stannar hos Bobbo Karlsson i några dagar till.