Ny fågelart för landet – upptäckt av ringmärkande eldsjälar
Tisdagen den 31 augusti 2021 hittades för första gången någonsin en kaveldunsångare i Sverige.
Vid Bingsmarken i Skåne ringmärks det varje höst under eldsjälen Bosse Petterssons ledning. Det råder en intensiv aktivitet hos ringmärkarna som tömmer näten på morgonen. Dels för att de, som alla ringmärkningsstationer, prioriterar fåglarnas hälsa och inte vill att de ska förhindras att leta efter mat så länge, men också för att det är väldigt många fåglar som passerar längs den skånska sydkusten.
– Det är en av Sveriges största ringmärkningsplatser. Det ligger väldigt strategiskt. Vi fångar 15 000 fåglar från augusti till november trots att vi bara ringmärker tre dagar i veckan, berättar Erik Hirschfeld som tillsammans med Richard Bergendahl var assistenter till Bosse Pettersson denna historiska dag.
Han förklarar att många fåglar som ska flytta ner mot tropikerna passerar genom södra Skåne.
– Det ligger ett lövskogsbälte här och jag tror att många flyttfåglar lockas av det i gryningen när de flyger över vattnet. Sedan rör de sig västerut i skogen under dagen och flyger iväg söderut dagen efter eller under natten därpå. Vi tar bara en liten del av strömmen som passerar genom dungen, men att vi fångar 25-30 tajgasångare per år säger en del om hur mycket som passerar här.
Inte ens i åtanke
Det händer att rariteter dyker upp i området, men det var inte en kaveldunsångare som Erik, Richard och Bosse ens kunde hoppas på.
– Vi pratar nästan dagligen här om att första vattensångaren för Bingsmarken borde dyka upp. Det har varit en dröm. Den häckar i Polen och ses ibland i norra i Europa medan kaveldunsångaren håller sig i södra Europa och sydvästra Asien, förklarar Erik Hirschfeld.
Morgonen den 31 augusti tömmer Erik och Richard näten när de upptäcker en något avvikande fågel, men de hinner inte mer än att konstatera att det ser ut som en “avvikande sävsångare” med stort ögonbrynsstreck innan de måste vidare. Fåglarna får inte hänga för länge i näten. Deras välbefinnande kommer först. “Sävsångaren” åker ned i sävsångarpåsen och följer med bort till ringmärkningsplatsen där Bosse sitter och kollar igenom fåglarna på löpande band. De mäts, vägs och hullet kollas. Dessutom artbestäms de naturligtvis. När de kommer till den udda fågeln börjar de diskutera att det kan vara något speciellt.
– Vi nämner kaveldunsångare, men det är ingen art vi brukar se så det är inget man har aktuellt i huvudet, förklarar Erik Hirschfeld.
Hittad, ringmärkt, försvunnen
Erik och Richard går bort för att tömma näten igen. Men det dröjer inte länge förrän Bosse ringer dem och säger att det måste vara en kaveldunsångare. Han har nu kontrollerat den noga och konsulterat den litteratur de har i närheten. Fågeln larmas ut på Bird Alarm och den erfarna ringmärkaren Björn Malmhagen rings upp för att ge en andra åsikt. Han kommer på en gång och både bekräftar fyndet och visar upp den för några få fågelskådare som hunnit dit.
Strax efter 8:30 släpps fågeln för att den ska kunna återgå till att hitta mat inför färden söderut. Den flyger snabbt in i skogen och försvinner. Klockan 15:05 skickades ett larm ut på Bird Alarm som förkunnade att 5-10 personer letat i området fram till klockan 15, men nu gett upp.
Sveriges första kaveldunsångare blev en syn nästan enbart för eldsjälarna som håller koll på fåglarnas flyttvanor längs Sveriges sydkust.
Läs mer om Bingsmarkens ringmärkning på stationens blogg.