Ny dokumentärserie på SVT om Sveriges vattenmiljöer: “Hopp och förtvivlan”
Uppföljaren till Fiskarnas rike tar tittarna med till de stora rovfiskarnas återkomst, undersöker krisen för strömmingen och träffar flera av de eldsjälar som kämpar för fiskarna.
Uppföljaren till den prisbelönta dokumentären “Fiskarnas rike” har premiär på SVT Play den 29 januari. Återigen har naturfilmaren Martin Falklind, årets naturfotograf 2021, gett sig ut för att skildra de svenska vattendragen och återigen lovas att tittaren kommer kastas mellan hopp och förtvivlan. Vi får se hur illa många vattendrag behandlas, men också träffa inspirerande hjältar som försöker göra skillnad och vattenvarelser som få ens hört talas om.
– Insikten om att även vi människor är beroende av friska levande vattenmiljöer verkar breda ut sig hos allt fler, säger Martin Falklind i ett pressmeddelande.
Avsnitt 1: Vattnets kraft (29 jan)
Martin Falklind träffar den 13-årige fiskvårdaren Edvin, som försöker förbättra fiskarnas liv “i skuggan av vattenkraften” längs älven Voxnan.
– Besöket hos Edvin var både inspirerande och sorgligt på samma gång. Så mycket liv han har lyckats återskapa i en före detta torrlagd sidofåra. Samtidigt förstår man att denna typ av torrläggning sker i tusentals små vattendrag och biflöden över hela landet, där huvudfåran används till vattenkraft. Idag är det vårt elbehov som styr om fiskar och djur runt vattendraget ska få vatten eller inte, säger Martin Falklind.
Avsnitt 2: Stora fiskar (5 feb)
I Storsjön vid Sandviken får tittarna se exempel på hur viktiga stora rovfiskar är för att skapa balans i en sjö. Storsjön har blivit en av landets bästa fiskesjöar tack vare att man satte upp tydliga fiskeregler och minskade övergödningen.
– När man fiskar bort de stora rovfiskarna, blir det överskott på mindre bytesfiskar, som mört, id och braxen. Dessa bytesfiskar äter slut på sjöns djurplankton, små kräftdjur som i sin tur äter stora mängder av växtplankton och trådalger. Kombination av näringsutsläpp från avlopp och jordbruk och för få stora rovfiskar, förvandlar snabbt en sjö till en grön alg-sörja, berättar Martin Falklind.
I avsnittet gör teamet även ett försök att filma örnar som försöker fånga mörtar och idar i en bäck i Gävleborg, samt besök hos mal och stör – två stora rovfiskar som gjort comeback tack vare naturvårdsinsatser.
Avsnitt 3: Levande hav (12 feb)
I den sista delen, granskas det storskaliga och hypereffektiva strömmingsfisket som verkar ha lett till att strömmingen håller på att ta slut i svenska vatten. Det är inte bara en kris för svenska småskaliga fiskare utan även för ekosystemen. Martin Falklind besöker också Rigabukten i Estland, där en med hållbar fiskestrategi lett till att det går bra både för strömmingen och kustfisket.