Ringmaskar är en stor djurgrupp som faktiskt tillhör jordens vanligaste djur. Många av dem är fascinerande vackra och de har en “närmast oöverskådlig betydelse i havet”. Nu har det getts ut en ny bok om ringmaskar.
Det är fem års arbete med att samla in information om ringmaskar som nu resulterat i boken “Annelida”. Där beskrivs några av de drygt 20 000 arter som utgör gruppen som kan variera både i utseende och i levnadssätt. Vissa är avlånga. Andra är knubbiga. Vissa är genomskinliga. Andra är färgsprakande. Vissa simmar fritt i vattnet. Andra lever djupt nere i botten. De flesta ringmaskarna har dock gemensamt att de tillhör gruppen havsborstmaskar, som är väldigt vanliga och har en “närmast oöverskådlig betydelse i havet”, enligt Fredrik Pleijel, forskare vid Institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet och en av författarna bakom verket.
– Hämtar man upp ett prov från havsbottnen kommer sannolikt hälften av alla djur man hittar att vara havsborstmaskar, och hälften av alla arter likaså. De lever i alla tänkbara miljöer; från leriga bottnar på flera tusen meters djup till torrlagda tångbälten på tidvattenstränder. De kan vara rovdjur eller sedimentätare, eller leva av plankton som de filtrerar ur vattnet. De är alltså en stor och viktig del i havets ekosystem.
Boken, som är skriven på engelska, innehåller en sammanställning av 77 olika maskfamiljer från världens alla hörn med fotografier och information om deras biologi, ekologi och släktskap. Den är framför allt skriven för personer som jobbar med ringmaskar, men kan troligen även fascinera de allmänt biologiskt intresserade.
Författarna presenterar även ett nytt släktträd för ringmaskarna i boken.
– Trädet som vi presenterar är baserat på morfologiska data kompletterat med information från molekylära undersökningar av DNA och RNA. Man kan säga att vi möblerat om i det gamla trädet, till exempel var daggmaskar och iglar egna grupper förut men nu anser vi att de ingår i gruppen havsborstmaskar. Vi hoppas att det här trädet kommer att stå stabilt ett bra tag.
På frågan om det finns några ringmaskar som Fredrik Pleijel tycker är extra intressanta nämner han tre arter. Dels paddelfotingen Phyllodoce mucosa (se bild och text högst upp), dels Myrianida pachycera och Bonellia viridis.
Källa: Göteborgs universitet