Den här boken får mig att vilja se idén kopieras över hela landet och att någon sedan gör en guide till Sveriges främsta botaniska besöksmål.
Den ideella föreningen Västergötlands Botaniska Förening har i flera års tid arbetat med att inventera Västergötlands naturområden för att välja ut de mest lämpliga områdena att ha med i den här guideboken. Jag ska inte påstå att jag känner till Västergötlands främsta botaniska besöksmål och därmed kan bedöma urvalet, men baserat på vilka områden som är med i boken är det varierade platser, spridda i landskapet och som bör locka en allmänt växtintresserad allmänhet.
I “Botaniska besöksmål i Västergötland” finns 112 platser med lika många kartor som innehåller gps-punkter, parkeringsplatser och punkter som visar mer specifikt var vissa arter eller naturtyper hittas. Varje plats beskrivs relativt kortfattat med information om när på året området är som bäst, hur terrängen är att gå i, men ibland bjuds också på specifika tips som “prata gärna en stund med Ove Eriksson som bor på Baltorp”.
Varje besöksmål har också ett foto på landskapet, några närbilder på växter och en artlista. Sammanlagt nämns ungefär 900 växter i boken.
Det är ett gediget arbete som Västergötlands Botaniska Förening gjort. Här listas allt från ängsmarker, floddalar, myrmarker och klipphällar till dungar inklämda mellan industriområden eller till och med platser som “Stallbacka industriområde”. Det visar tydligt att spännande växter finns överallt om man vet var man ska leta. Det är precis den hjälp som ges med “Botaniska besöksmål i Västergötland”. Nu skulle jag gärna se liknande guider för landets övriga landskap och varför inte en guide till hela Sveriges främsta botaniska besöksmål? Det förtjänar Sveriges flora.