Ny art lövsångare upptäckt
På ön Pulau Roti i Indonesien har forskare hittat en ny fågelart – en släkting till lövsångaren, som fått det engelska namnet Rote leaf-warbler. Det har också tagits fram rekommendationer för hur artens överlevnad ska säkras.
Den nyupptäckta sångaren analyserades med flera olika metoder och till slut kunde forskarna komma fram till att den skilde sig tillräckligt mycket från liknande arter för att anses vara en egen art. Rote leaf-warbler går dock inte att skilja från vissa liknande arter på sången, som anses vara likadan som andra lövsångare på öar i närheten.
LÄS ÄVEN: • Sveriges meste fågelupptäckare har hittat ännu en ny art
Pulau Roti är en 1200 kvadratkilometer stor, torr ö som påverkas av monsunregn. Redan 2004 upptäckte Colin Trainor vid Charles Darwin-universitetet i Australien en okänd lövsångare på ön och fem år senare kunde två belgiska fågelskådare, Philippe Verbelen och Veerle Dossche, göra detaljerade observationer av arten och ta bilder på den (bland annat den här ovan).
– Alarmklockorna ringde när vi insåg hur olik näbben och färgen var på fågeln på Pulau Roti jämfört med alla andra lövsångare, minns Philippe Verbelen.
LÄS ÄVEN: • Våra artiklar om nyupptäckta arter
Först nu, nästan 15 år efter upptäckten, har den nya arten beskrivits av forskare och fått ett eget namn – “Rote Leaf-warbler” (Phylloscopus rotiensis). På svenska motsvarar det ungefär “rotis lövsångare”, efter ön Pulau Roti.
Den långa näbben tros vara en anpassning till öns torra klimat och forskarna är oroade över lövsångarens framtid. Pulau Roti blir allt mer exploaterat och fågelns livsmiljöer minskar. Därför föreslår forskarna att rotis lövsångare ska klassas som “sårbar” på den internationella rödlistan.
Källor: Nature och Birdwatching Daily