Gå till innehållet

Nu ska Sveriges rastamaskar kartläggas

I svenska hav finns en djurfamilj med yviga tentakler som kallas rastamaskar. De kan bli upp till 2 decimeter långa och relativt färgglada, men är trots detta okända. Nu ska det bli ändring på det.

Marinbiologen Arne Nygren och hans kollegor på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet har fått 3,5 miljoner kronor från SLU Artdatabanken för att kartlägga Sveriges rastamaskar. Det är en familj inom gruppen havsborstmaskar och Arne Nygren tror att antalet är underskattat.

– Enligt tidigare undersökningar finns det ett sextiotal arter i svenska vatten, men artbestämningen är gjord innan dagens moderna dna-teknik. Vi misstänker att flera arter är felbestämda och att det kan röra sig om fler arter.

Medborgarforskning för dykare

Namnet har rastamaskarna fått efter de yviga tentakler som de har på huvudet. Dessa används för att söka föda på botten. De lever framför allt på olika djup på västkusten, men vissa arter hittas i Östersjöns bräckta vatten.

Projektet, som kommer pågå till 2027, ska framöver publicera en uppdaterad lista över samtliga arter som finns i Sverige. Dessutom ska det skapas ett referensbibliotek av DNA-streckkoder. 

– Vi planerar även att använda oss av medborgarforskning genom att ta hjälp av dykarklubbar som kan samla in maskar åt oss. Med sina starka färger är de lätta att se i vattnet, exempelvis om man lyfter på stenar, säger Arne Nygren.

Källa: Göteborgs universitet

Mer att läsa