Gå till innehållet

Nu inleds igelkotts­veckan – du kan hjälpa till

Världsnaturfonden och Nordens ark lanserar idag en hel vecka för igelkotten. De vill framför allt ha hjälp med rapporter om alla igelkottar du ser, samt att du anpassar din eventuella trädgård efter dem.

Igelkotten är numera rödlistad i Sverige som “nära hotad” eftersom den minskat så kraftigt i antal. Enligt SLU Artdatabanken, som i sin tur baserar sin data på Svensk häckfågeltaxerings nattrutter, har antalet minskat med ungefär 40 procent bara de senaste 12 åren. I dagsläget uppskattas populationen till 30 000 individer.

Exakt vad minskningen beror på är oklart, men igelkotten står inför många hot. Förutom biltrafik, miljögifter, förstörda livsmiljöer, besprutning och att jordbrukslandskapet blivit allt mer likformat är även grävlingar ett stort hot. Robotgräsklippare anses också skada eller döda många igelkottar, men i vilken omfattning är inte helt klarlagt.

I Danmark är bilar och förstörda livsmiljöer störst hot

I Danmark har WWF redan haft igelkotträkningar i flera år. I fjol deltog tiotusentals danskar i räkningen och mer än 30 000 igelkottar hittades i hela landet.

– Baserat på många års forskning är det min klara uppfattning att igelkotten är på tillbakagång i Danmark, men vi saknar data för att dokumentera det. Samtidigt ger den viktiga kunskapen från igelkottsräkningen att vi kan se till att vi skyddar dem där de behöver det som mest, säger igelkottsforskaren Sophie Lund Rasmussen.  

Räkna och igelkottsanpassa

För att bättre förstå vad minskningen beror på i Sverige och få in fler rapporter om igelkottar har WWF och Nordens ark tagit initiativ till en igelkottsräkning. Eftersom de ofta söker sig till områden där vi människor bor finns det goda chanser för en framgångsrik medborgarforskning, inte minst om du lockar med en skål vatten och en skål mat (exempelvis hund- eller kattmat).

– Igelkotten är ett av få vilda djur som vi kan komma riktigt nära och det har säkert bidragit till att den är så folkkär. Den är rädd och orädd på samma gång.  Den rullar ihop sig till en taggig boll vid minsta fara, men skyddet av taggar gör att den heller inte flyr undan, säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF. 

Dessutom kan alla som har en trädgård enkelt göra insatser för igelkottarna.
– Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur! säger Jessica Ångström. 

Nordens ark i Bohuslän inleds i veckan konstruktionen av en igelkottsvänlig trädgård för att visa upp för allmänheten vad som kan göras på den egna tomten.

Rapportera in dina observationer här (även om du inte hittar några igelkottar trots letande).

Skapa en igelkottsvänlig trädgård

  • Använd inte bekämpningsmedel. Det dödar igelkottarnas mat.
  • Lämna högar av löv, ris och ved. I dessa trivs igelkottens mat, så som skalbaggar och andra insekter. Dessutom är högarna boplatser och skydd åt igelkottarna. 
  • Även täta buskage, snår och häckar ger skydd och boplatser. 
  • Se till att det finns passager till grannens tomt så att igelkotten kan röra sig fritt. 
  • Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid och helst inte på hela gräsmattan. Ju mer växter som får gå i blom, desto mer chans har igelkottarna att hitta mat.
  • Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Det är särskilt viktigt om det inte regnat på länge.

Läs mer om igelkottar

Igelkottar går i vinterdvala och vaknar tidigt på våren. De är framför allt aktiv på natten och letar då efter skalbaggar, maskar och sniglar, men även bär och svamp. Bästa tiden att se igelkottar är i skymning eller gryning. 
Om du hittar en skadad igelkott: hör av dig till Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt.  Även Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tar emot rapporter om skadade, sjuka eller döda igelkottar.

Källor: WWF och Nordens ark

Mer att läsa