Nu har nyckelpigespindeln hittats på två platser i Sverige
I 27 år var nyckelpigespindeln bara känd från en enda plats i Sverige. I april gjordes ett nytt sensationellt fynd i Halland. Det kunde nyligen bekräftas av personal från länsstyrelsen.
Den stora upptäckten gjordes av en privatperson i april 2020. Efter att bara vara känd från en lokal i Skåne hittades nu nyckelpigespindel även i Halland. Fyndet registrerades på Artportalen och kunde därmed bekräftas. Länsstyrelsen kopplades också in eftersom nyckelpigespindel inte bara är fridlyst, skyddsklassad och rödlistad utan även har ett eget åtgärdsprogram för att den ska kunna gynnas av naturvårdsåtgärder.
Moa Pettersson, entomolog på Länsstyrelsen i Halland, berättar att den nya lokalen är på en privat tomt.
– Ägaren vill inte ha en massa spring där, men han gillar spindeln och har fått information om vad han kan tänka på för att den ska klara sig. Så länge inga drastiska saker sker i närområdet så är nog platsen relativt säker för beståndet, säger Moa Pettersson.
Hur stor är populationen på den nya lokalen?
– Vi hittade spår efter över 100 vuxna så de har uppenbarligen varit där i många år.
Lever ett inrutat liv
Nyckelpigespindeln har ett ganska speciellt, inrutat liv. Det tar tre år för hanen att bli könsmogen och få den berömda nyckelpigeliknande dräkten. Innan dess är de betydligt anonymare. När han väl är så finklädd som han kan bli springer han ner till en hona, parar sig och dör sedan. Troligen blir han även uppäten av henne. Att para sig och äta upp hannen verkar vara bland det mest anmärkningsvärda som händer i honornas liv. De lever annars hela sina liv i ett hål i marken. I hålet har hon byggt som en tratt av nät som hon med jämna mellanrum förstärker och bygger på. I nätet fångar hon byten, ibland så stora som bålgetingar.
När honan lagt sina ägg dör hon. Ungarna som kläcks ur äggen äter troligen upp sin mor och övervintrar sedan till nästa år. Alla hanarna springer därefter ut i omgivningen och honorna gör egna nät-trattar till egna hål i närheten.
När är bästa tiden att leta efter nyckelpigespindeln?
– Hanarna är aktiva i april-maj, men de blåaktiga, trattformade näten kan hittas under hela sommarhalvåret, berättar Moa Pettersson.
Var ska man leta om man vill hitta en tredje lokal för nyckelpigespindeln?
– Det verkar vara torr, blottad och sydvänd mark, med lite låg vegetation och gärna vindskyddat som gäller. Vägkanten i Halland ser inte så speciell ut, det måste finnas många mil av den här sortens vägkant. I Danmark och Nederländerna lever den framför allt på ljunghedar, vilket det förr fanns mer av i Halland. Kanske är populationen en spillra från en tidigare, mer utbredd population.
Nyckelpigespindeln är dock inte speciellt spridningsbenägen. Det har gjorts försök vid platsen i Skåne för att få den att sprida sig till andra lämpliga miljöer, men det har inte lyckats.
I vår ska Moa och hennes kollegor inventera platsen igen för att se om den finns på fler platser i närheten eller om den bara finns på två platser i Sverige.