Den 1 juli 2019 återupptog Japan sin kommersiella valjakt efter 30 år.
Det japanska valfisket har inte legat nere i 30 år. Istället har de ägnat sig åt vad de anser är forskningsbaserad valjakt. En metod som fått hård kritik av naturorganisationer världen över.
LÄS ÄVEN: • Japan återupptar kommersiell valjakt 2019
Efter att i många ha motsatt sig Internationella Valkommissionens beslut om att förbjuda valfiske, lämnade Japan organisationen i december 2018. Den 1 juli 2019 blev det åter lagligt med kommersiell valjakt i landet och redan samma dag dödades den första valen, en vikval.
LÄS ÄVEN: • Fortsatt förbud för kommersiell valjakt – Japans, Norges och Islands kampanj misslyckades
I år får japanska valfiskare döda 227 valar av tre artet; vikvalar, sejvalar (rödlistad som “starkt hotad”) och brydes fenvalar. Däremot tillåts inte längre valjakt i Antarktis.
I Japan sysselsätter valindustrin ungefär 300 personer och valkött utgör ungefär 0,1 procent av allt kött som äts i landet. Nu hoppas valfiskeindustrin höja intresset för köttet.