Världsnaturfonden meddelade idag att den så kallade Overshoot Day (den ekologiska skuldens dag) inträffade rekordtidigt i år. Redan den 8 augusti använde vi jordklotets hela ekologiska årsbudget. Resten av året konsumerar vi mer än vad jorden klarar av att producera.
Overshoot Day inträffar tidigare för varje år som går. I fjol var det den 9 augusti, år 2000 den 25 september och 1990 den 13 oktober.
De största hoten mot planetens ekologiska resurser är enligt Världsnaturfonden att vi blir allt fler människor på jorden, samt att både koldioxidutsläppen och konsumtionen ökar.
– Förutom omställning till förnybar el och klimatsmartare resvanor behöver vi minska matsvinnet och äta mer vegetariskt i de rikare länderna. Kina planerar redan för att minska sina koldioxidutsläpp med 1 miljard ton till 2030 genom halverad köttkonsumtion. Det visar att medvetenheten om konsumtionens roll ökat bland världens länder, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.
För att planeten ska räcka till alla krävs en hållbar livsstil och enligt WWF finns det fyra områdena som är viktigast att tänka på: bilen, biffen, bostaden och börsen. Det vill säga hur vi transporterar oss (åk mer kollektivtrafik och använd förnybara bränslen), vad vi äter (ät mindre kött), hur vi bor (sänk inomhustemperatur och byt till energisnåla vitvaror) och hur vi placerar våra sparpengar (många banker investerar i olja och kol).
Läs mer om den ekologiska skuldens dag på Overshootday.org.
Källa: WWF