Under 2017 kommer Norge slå rekord i antalet provborrningar efter olja och gas i Arktis och Barents hav. Greenpeace framför hård kritik mot planerna och har även stämt norska staten.
Sammanlagt planeras 15 borrningar, två fler än det tidigare toppåret 2014 och på Oljedirektoratet är man mycket nöjda.
– Detta är en markant ökning och visar en väldigt glädjande utveckling i Barents hav, sa oljedirektör Bente Nyland på Barentshavkonferensen i Hammerfest.
LÄS ÄVEN: • Norska politiker lobbar i EU mot förbud att borra i Arktis
Statoil har planer på att borra på fem olika platser i Arktis och bolaget räknar med att stora delar av Norges oljereserver finns i Barents hav i norra delarna av Norge.
Greenpeace, som stämmer norska staten för deras planer att borra efter olja i Arktis, menar dock att alla permanenta oljeplattformar i området innebär en risk.
– Statoil borde inte borra i Barents hav på grund av det pågående rättsfallet, på grund av de miljömässiga riskerna och för att världen inte behöver mer olja, säger Truls Gulowsen, chef för Greenpeace Norge, till Reuters.
Stämningen mot norska staten gör Greenpeace tillsammans med Natur og Ungdom – Norges motsvarighet till Fältbiologerna.
– I domstolen kommer vi argumentera för att den norska staten har en skyldighet att hålla sina löften om klimatet och garantera människors rätt till en god miljö för oss och framtida generationer, sa Ingrid Skjoldvær talesperson för Natur og Ungdom