Mycket stod på spel och miljörörelsen, med Greenpeace och Natur og ungdom i spetsen, hoppades att högsta rättsliga instans i Norge skulle stoppa oljeborrning av klimatskäl. Så blev inte fallet. I domen, som kom idag, anses bland annat Norge inte ansvara för sin oljas utsläpp om det sker i andra länder.
– Vi är rasande över denna dom, som lämnar ungdomar och framtida generationer utan skydd från grundlagen. Högsta domstolen väljer lojalitet mot norsk olja framför våra rättigheter till en säker och hälsosam framtid. Alla vi unga som kämpar mot arktisk oljeborrning är vana vid att bli besvikna och vi kommer att fortsätta vår kamp. På gatorna, vid valurnorna och i domstolarna om det behövs, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för norska ungdomsnaturrörelsen Natur og Ungdom.
Fyra av de 15 domarna gick på miljörörelsens linje, men det räckte inte.
– Det är absurt att vår grundlagsskyddade rätt till en säker miljö inte kan användas för att stoppa Norges mest skadliga aktiviteter för vårt klimat och vår miljö. Vi delar besvikelsen och upprördheten som våra unga kommer att känna inför detta beslut. Det är ett bakslag, men det kommer inte hindra vår kamp för ett säkert klimat. Vi kommer nu att överväga alla möjligheter vi har att stoppa denna skadliga industri, inklusive en ansökan till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.
Greenpeace anser att domstolen öppnar dörren för en ny bedömning av klimatpåverkan, inklusive exporterade utsläpp, när väl oljeproduktionen i Arktis startar.
– Detta borde vara en varning för oljeindustrin. I detta ögonblick i historien har inget oljeproducerande land en trovärdig position i klimatfrågan utan att först avsluta jakten efter ny olja och fastställa en plan för att pensionera industrin, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.
Kopplingar till svenska bolag och banker
Ett av bolagen som är aktiva i oljeborrningen i Arktis är svenska Lundin Energy (tidigare Lundin petroleum). Verksamheten stöttas också av svenska banker. Aftonbladet och Fair Finance Guide avslöjade nyligen att bankerna SEB, Swedbank, Nordea och Danske bank genom investeringar och lån satsar totalt 97 miljarder kronor i olika bolag som borrar efter olja i Arktis. Lundin Energy får drygt 2,5 miljarder kronor per bank i ett nytt lån.
Det var 2016 som Greenpeace Norden och Natur og Ungdom stämde den norska staten för att öppna upp för ny oljeborrning i arktiska Barents hav eftersom de anser att det bryter mot §112 i den norska grundlagen, som säger att medborgarna har rätt till en säker och hälsosam miljö och att staten måste vidta åtgärder för att säkra denna rättighet.
Källor: Greenpeace, NRK och Aftonbladet