Norska staten ger rekordmånga tillstånd att borra efter olja och gas i Arktis. Fem av dem ligger nära fågelön Björnön (Bjørnøya) i Svalbard och 93 ligger i Barents hav. Besluten har mötts av protester från Greenpeace och Natur og ungdom.
På ön finns förutom en liten koloni fjällrävar och regelbundna besök av isbjörnar också en av de största sjöfågelkolonierna på norra halvklotet. Ön gjordes till naturreservat för att skydda dessa upp till en miljon häckande fåglar av 33 olika arter, som till exempel lunnefåglar och sillgrisslor. På hösten rastar dessutom ofta gäss på väg söderut och sammanlagt har 126 fågelarter setts på ön.
I vattnet runt ön syns ibland vitnosdelfiner, vikvalar, grönlandssälar, blåssälar, ringsälar eller valrossar.
Greenpeace har inlett en stor kampanj för att protestera mot planerna och försöka påverka den norska regeringen att stoppa oljeborrningen. Miljöorganisationen menar att oljeutsläpp eller en olycka i området skulle innebära förödande konsekvenser för naturen.
Det beräknas av USGS (United States Geological Survey) att ungefär 13 procent av världens oupptäckta oljereserver finns i Arktis. Det motsvarar ungefär tre års global oljeförbrukning. I våras visade det sig dock att en av fyndigheterna var tom.
Källor: Teknisk ukeblad och NRK