Greenpeace och Natur og Ungdom (motsvarande norska Fältbiologerna) har stämt norska staten för att den tillåter oljeborrning i Arktis. Nu har landet frikänts av tingsrätten. Bland annat för att rätten menar att utsläpp från norsk olja i andra länder inte ska räknas till Norges klimatutsläpp.
– För oss är det kristallklart att staten bryter mot grundlagen och mot vår rätt till en ren miljö. Klimatet tål inte mer olja och det spelar ingen roll var föroreningarna uppstår. Klimatförändringarna är globala. Och det är klimatforskare helt säkra på. Den norska oljepolitiken sviker min generation och hotar min framtid, säger Ingrid Skjoldvær, ledare för Natur og Ungdom i ett pressmeddelande.
Miljöorganisationerna ser det dock inte som ett helt misslyckat fall. Dels har målet skapat stor uppmärksamhet världen över och dels har organisationerna hittat många grova fel i underlaget för hur Norge ska förvalta sin olja. Något som inte skett utan rättegången. Dessutom gav tingsrätten miljöorganisationerna rätt i att miljöparagrafen i grundlagen är en rättighet som måste följas. Något som norska staten inte ville kännas vid under rättegången.
LÄS ÄVEN: • Norge planerar borra efter olja nära fågelö.
– Natur og Ungdom har kämpat för framtiden i 50 år och vi ger oss inte förrän kampen är vunnen. Nu ska vi bestämma om vi vill fortsätta att göra det i rättssalen, skriver organisationen på sin hemsida.
Det var i maj 2016 som den norska regeringen godkände ny oljeborrning i Arktis och förutom norska Statoil är även bland andra svenska Lundin Petroleum inblandade. Lundin har fått tillstånd att borra på fem platser i det känsliga området.
Greenpeace kallar Norges undertecknande av klimatavtalet i Paris för ett ”monumentalt hyckleri” när de samtidigt öppnar för ytterligare oljeborrning i Barents hav i Arktis.
Källa: Natur og ungdom och Greenpeace