Nora prisas för sin skogskamp: “skogsfrågan kommer fortsätta engagera många unga framöver”
WildSweden har återigen delat ut pris till en ung skogskämpe som försöker rädda våra sista gammelskogar. Den här gången går priset till en något obekväm vinnare som tycker att skogsägare och miljörörelsen borde kunna kroka arm.
Nora Sverredal – årets vinnare av WildSwedens Save The Forest Award – är inte helt bekväm med att hon fått priset. Hon säger till och med att det är “oförtjänt”. Juryn däremot, skriver att hon är en värdig vinnare eftersom hon engagerat sig för att skydda Sveriges skogar och driva politisk påverkan. Det gör hon bland annat som Fältbiologernas skogspolitiska talesperson där hon arbetar tillsammans med organisationens skogsutskott med frågor som Svenska kyrkans skogsförvaltning och regeringens skogsutredning. Nora är även ledamot i Fältbiologernas riksstyrelse och engagerad i Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen.
Jag tycker vi borde kroka arm i lösningar som är bra både för skogen och för skogsägare
Själv ser hon sig mer som en av många som engagerar sig och påtalar att det är många inom Fältbiologerna som kämpar för skogarna på olika sätt.
Kan du inte se det lite som att priset går till dig, men även till alla på Fältbiologerna som kämpar för skogen?
– Ja, jag ser det kanske som nån slags bevis på att vi har nått fram med våra röster i debatten och att det lönar sig att vara faktabaserad. Vi har våra tydliga åsikter och vi har lyckats föra fram dem på ett bra sätt, säger Nora Sverredal.
Det började med klimatrörelsen
Hon är nu 24 år gammal, och har alltid varit intresserad av djur och natur, men själva engagemanget för miljön startade för sex år sedan. Då, 2018, deltog hon i de uppmärksammade klimatstrejkerna som Fridays for future arrangerade. Utifrån engagemanget i klimatrörelsen växte hennes intresse för skogen som en viktig del av lösningen.
– Det började med att jag förstod att skogen och andra areella näringar är viktiga lösningar på klimatfrågan. Så det började med ett rent klimatintresse utifrån skogen. Sen växte det till ett intresse för vilken roll skogen spelar i samhället. Både när det kommer till rättvisefrågor och urfolksrätt, men även om biologisk mångfald. Dessa frågor har intresserat mig nu i några år.
Idag är hon som sagt Fältbiologernas skogspolitiska talesperson och berättar att föreningen har hittat ett bra sätt att jobba med skogsfrågor. Det finns både möjligheter för de som vill ge sig ut i skogen och inventera och för de som vill försöka påverka samhällsdebatten.
Vill skapa förståelse och samsyn
I juryns motivering till priset läggs stor tyngd vid Noras arbete för det politiska arbetet, men också att försöka skapa förståelse mellan olika grupper.
Hennes arbete är särskilt hedersvärt eftersom det kräver mod och uthållighet att verka politiskt i en komplex och ofta polariserad skogsdebatt. Det politiska arbetet är avgörande, eftersom det formar de långsiktiga lösningarna för våra skogar, men få vågar eller orkar ta sig an denna utmaning. Nora visar vägen genom att försöka skapa samsyn i frågor där parterna ofta har motsatta åsikter.
En av de frågor som engagerat Nora Sverredal är att försöka skapa samsyn mellan miljörörelsen och småskaliga skogsägare. Hon har lyft fram gemensamma intressen, som behovet av bättre ersättningssystem för skog som skyddas.
– Jag skrev en debattartikel i Land som handlade om att skogsägare borde upprätta en fond tillsammans där man avsätter pengar som kan betalas ut till skogsägare som inte får avverka på grund av höga naturvärden. På så sätt drabbar det inte den enskilda skogsägaren ekonomiskt. Det blir ett ytterligare lager av trygghet, säger hon.
Alla skogsägare vill inte kalhugga
Systemet med en fond vill Nora helst se i kombination med ökade anslag från regeringen till skydd av skog med höga naturvärden. Det behövs en kombination, men hon poängterar samtidigt att varje sektor bör bära sina egna miljökostnader. Ökade resurser från regeringen är också en av de frågorna där miljörörelsen och småskaliga skogsägare borde vara överens.
– Man kan tycka olika om detaljerna, men det finns en del grejer som man borde ha samsyn om. Vissa på skogsägarsidan försöker få det att framstå som att alla skogsägare vill samma sak med sin skog, men det stämmer inte. Det finns väldigt många enskilda skogsägare i Sverige som faktiskt inte alls vill kalhugga skogen och sälja den till pappersmassaindustrin för att göra billiga engångsprodukter. Man kan ha andra mål med sin skogsskötsel, som att upprätthålla natur- och kulturmiljöer eller leverera kvalitetsvirke till byggnadsvård. Jag tycker att det är lite synd att det inte lyfts fram mer. Och det är därför som jag tycker vi borde kroka arm i lösningar som är bra både för skogen och för skogsägare. Och hur vi kan få till det.
Det finns idag en motsättning som Nora inte tycker att politiken tar itu med. Vi behöver skydda mycket mer skog och vi kan inte avverka så mycket som vi gör idag, men samtidigt måste vi också förstå att det kan finnas en rädsla hos enskilda skogsägare som har sin skog som ekonomisk säkerhet. Vad händer om de inte får avverka och inte heller får någon ersättning för det?
– Vi från miljörörelsen måste förstå den oron och ha ett sätt att bemöta den. Och samma sak från politikernas håll. Vi måste föreslå lösningar som funkar både för skogen och för skogsägarna. Det handlar i ett större perspektiv också om en rättvis omställning och hur vi ska få till den.
Inspirerad av Rebecka Le Moine
Nora har också valt att engagera sig politiskt i Miljöpartiet, för att det kan behövas sätt att påverka politiken inifrån. Som inspirationskälla nämner hon Rebecka Le Moine (talesperson för biologisk mångfald för Miljöpartiet), men poängterar att det finns andra progressiva krafter inom andra partier som driver de här frågorna.
– Det behövs fler som förstår naturvård i politiken. Men det är också viktigt att vi i de ideella rörelserna vågar problematisera och komma med egna lösningar. Ideella miljö-Sverige besitter så otroligt mycket kunskaper om läget i skogen och det är viktigt att vi vågar delta i debatten och uttalar oss.
Det är inte minst aktuellt nu i veckan när den nya skogsutredningen släpps. Nora anser att det är ett “beställningsarbete” som kommer försvåra för miljörörelsen att skydda värdefulla skogar och som dessutom ökar hotet mot våra sista gamla skogar.
– Just nu går det verkligen i fel riktning. Det är många som behöver steppa upp. Jag känner mig frustrerad. Vi protesterar och kämpar inte bara för att det är kul. Vi gör det här för att det behövs. Vi behöver skydda mer skog för att nå upp till de miljömål som Sverige har skrivit på. Det är väldigt frustrerande att man kan tillåtas gå så mycket åt fel håll. Och att de stora skogsbolagen tillåts ha så mycket inflytande över politiken är väldigt olyckligt. Samtidigt som det inte lyssnas på miljörörelsen och mindre skogsägare i lika hög utsträckning, säger Nora Sverredal och avslutar:
– Jag tror att skogsfrågan kommer fortsätta engagera många unga framöver också. Det kommer verkligen inte sluta.
Årets hedersomnämnande i Save the forest award går till Martin Axegård
“För hans dedikerade och banbrytande arbete för naturskogens bevarande. Martin har tagit tjänstledigt från sitt lönearbete för att ideellt inventera hotade skogar och har dessutom tagit fram ett script som effektiviserar arbetet med överklaganden för att skydda dessa skogar från avverkning. Hans specialintresse för korallfingersvampar, en utmanande och underutforskad artgrupp, gör honom unik inom naturvården och han delar frikostigt med sig och sprider sin kunskap. Hans drivkraft gör honom till ett föredöme för unga naturvårdare och en ovärderlig del av bevarandearbetet.”
Tidigare vinnare av Save the forest award
- Linda Johannesson – hon prisas för sina insatser i outforskade skogar
- Sunniva Olsson – dokumentärfilmare prisas för insatser för att skydda skog
- Anton Björk – skogspris till ung inventerare
- Isak Vahlström – ung skogskämpe prisas för sitt engagemang
- Helena Björnström får nytt pris för ideella naturhjältar som kämpar för att rädda skogar