Nio finalister till Miljömålspriset 2020
Miljömålspriset delas ut i tre olika kategorier: Årets inspiratör, Uthållighet och långsiktighet samt Mod och tempo. Tre finalister är utvalda av en jury i varje kategori och det är allmänheten som avgör vinnaren av kategorin Årets inspiratör.
Naturvårdsverket har instiftat Miljömålspriset för att uppmärksamma att det inte är en lätt uppgift att nå Sveriges miljömål och för att lyfta fram dem som visar uthållighet, långsiktighet, mod, tempo och inspiration och “på ett fantastiskt sätt bidrar till miljömålen”.
– Genom att visa upp dessa förebilder sprider vi budskapet att det faktiskt går att göra något. Litet företag eller stort, kommun, ideell organisation eller privatperson. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tillsammans kan vi åstadkomma mer än vi tror, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Juryn har nu valt ut nio finalister i tre kategorier och kommer på egen hand bestämma två av vinnarna, men i kategorin Årets inspiratör är det allmänhetens röster som avgör. Det går att rösta via den här länken, till och med den 19 april. Vinnarna avslöjas på konferensen Miljömålsdagarna i Nyköping den 6 maj.
Finalisterna till Miljömålspriset – årets inspiratör
• Erik Hansson, Natursidan.se
Motivering: “Genom sitt arbete har Erik inspirerat många människor att lära sig mer om natur och biologisk mångfald, varför den är så viktig och vad var och en kan göra för att gynna den. I en tid när den biologiska mångfalden är allvarligt hotad har Erik lyckats skapa intresse och engagemang hos nya målgrupper och han har bidragit till att både privatpersoner, skolor och företag gett sig ut i naturen och gjort små och stora insatser för att värna den. Med en aldrig sinande entusiasm sprider Erik ett budskap med både allvar och hopp.”
• Susanna Elfors och Andreas Sidkvist, Tågsemester.nu
“Genom att på ett enkelt sätt ta tag i en konkret fråga har Susanna och Andreas på kort tid lyckats skapa konkret förändring genom att just inspirera. Idén att koppla ihop personer med kunskap om tåg och personer som vill resa mer hållbart är genial. Tack vare Tågsemestergruppen och Tågsemesterdagarna har efterfrågan på tågresor ökat så mycket att det redan ger effekt i verkligheten. Susanna och Andreas har verkligen visat kraften som finns i inspiration!”
• Johan Rockström, Potsdam Institute for Climate Impact Research
Motivering: “Johan har genom sin pedagogiska förmåga lyckats förmedla kunskap om miljöfrågornas allvar till en bred publik. Han besitter förmågan att göra avancerad vetenskap enkel att förstå och förmedlar både hårda fakta och hopp om framtiden. Han får yrkesverksamma, företagsledare, politiker, makthavare och allmänhet över hela världen att ta till sig budskapet om planetens gränser och är en förebild för många andra forskare och miljöengagerade människor. Utan Johan Rockströms outtröttliga arbete skulle vi inte ha kommit så långt som vi har gjort idag.”
• Rösta på Årets inspiratör här.
Finalisterna till Miljömålspriset – uthållighet och långsiktighet
• Den gotländska gården Lilla Bjers
Motivering: “Den ekologiska gården Lilla Bjers utanför Visby odlar över 200 grödor helt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, och använder sig av en sexårig växtföljd för att behålla god kvalitet på jorden. Hela gården drivs fossilfritt med biobränsle i arbetsmaskinerna, vindkraft och närproducerade pellets för el och uppvärmning. På gården arbetar man också med ett cirkulärt vattensystem med hjälp av en bevattningsdamm där det också finns musslor för att hålla dammen ren och flera humlesamhällen för pollinering av grödorna. Under de över 20 år som gården har drivits har den växt från en liten gårdsbutik till att nu också omfatta en KRAV-certifierad restaurang med endast ekologiska råvaror.”
• Friluftsfrämjandet
Motivering: “Friluftsfrämjandet är Sveriges största friluftsorganisation och har sedan lång tid genom sin verksamhet skapat kunskap, förståelse och engagemang för värdet av en god miljö. Genom Friluftsfrämjandet har generationer av unga människor fått kontakt med naturen och lärt sig att uppskatta och vårda den. Redan 1957 skapade föreningen “Skogsmulle” som är en sagofigur som lär barn om naturen och hur man ska sköta om den. Idag finns också “I ur och Skur” som är en pedagogisk inriktning för skola och förskola, där barnen vistas mycket utomhus och får kunskaper om natur och hållbar livsstil.”
• Klippan, Nordanstig och Tranås
Motivering: “Att som liten kommun satsa på ett omfattande och kostsamt projekt som att riva kraftverk eller bygga faunapassager för att gynna den biologiska mångfalden i åar och vattendrag är svårt och kräver beslutsamhet och uthållighet. Miljömålsprisets jury vill lyfta fram två kommuner och ett kommunalt bolag som bidrar till miljömålet Levande sjöar och vattendrag genom att göra just detta.”
Finalisterna till Miljömålspriset – mod och tempo:
• Fridays for Future
Motivering: “Fridays for Future är en ideell, global rörelse som startades av Greta Thunberg 2018 och nu finns över hela världen. Rörelsens mål är att världens länder ska se till att Parisavtalet nås, och den globala temperaturökningen hålls väl under 2 grader. Varje fredag demonstrerar ungdomar för att sätta klimatfrågan på agendan. Deras hashtag #unitebehindthescience uppmanar alla att lyssna till vetenskapen och agera därefter.”
• Nudie Jeans
Motivering: “Nudie Jeans är ett svenskt företag som tillverkar och säljer jeans och andra kläder. De har skapat en affärsmodell där omsorg om detaljerna grundar sig på ett genuint hållbarhetstänk. Alla deras jeans tillverkas av ekologisk bomull, och de arbetar också med att få in mer återanvända fibrer i sina tyger. Dessutom kommer alla sålda Nudie jeans med en livstids kostnadsfri reparationsservice. Kunderna kan lämna in sina jeans för att få dem reparerade hur många gånger som helst, istället för att köpa nya. Företaget jobbar också med att ta vara på kläder som kunderna inte längre vill ha och sälja dem som second hand, eller använda materialet till att göra nya produkter av.”
• Vårgårda Bostäder AB
Motivering: “Vårgårda Bostäder AB har genom en unik kombination av ny och fossilfri teknik renoverat ett gammalt miljonprogramsområde och gjort det självförsörjande på fastighetsel, värme och varmvatten. Med hjälp av solceller på taken fångas energi som sedan används i husen. Överskottsenergin från sommaren lagras med hjälp av vätgas och kan därigenom sparas till vintern, när solen inte skiner lika mycket. Vårgårda Bostäder AB är först i landet med att installera denna teknik i full skala.”
Källa: Naturvårdsverket