New York agerar för att minska fågelkollisioner i byggnader
Upp till 230 000 fåglar dör årligen enbart i New York i kollisioner med byggnader. Nu har staden infört åtgärder för att minska massdöden.
Fågelskådare i New York har länge lyft frågan om att mängder av fåglar dör varje dag i kollisioner med stadens skyskrapor. Under en enda morgon under flyttsäsongen hösten 2021 hittade till exempel ett team 291 döda fåglar enbart vid fyra av World Trade Center-byggnaderna. New Yorks fågelförening NYC Audubon har beräknat att sammanlagt någonstans mellan 90 000 och 230 000 fåglar dör varje år i kollisioner med byggnader enbart i New York. I hela USA dör troligen upp till en miljard fåglar årligen när de flyger in i fönsterrutor enligt U.S. Fish & Wildlife Service.
I slutet av 2021 beslöt New York att byggnader ska släcka “ej nödvändiga” lampor nattetid under fåglarnas flyttsäsong. Det är förvisso främst om dagen som kollisionerna sker, men de höga, upplysta byggnaderna lockar till sig fåglar som flyttar på natten. Även fastighetsägarna har numera börjat rekommendera att hyresgästerna släcker ljusen om natten och drar för persienner på dagarna för att minska risken för att fåglar dödas. Dessutom måste nya byggnader, eller byten av fasader, göras med “fågelvänliga lösningar” (se nedan).
Det finns positiva exempel. Javits Convention Center på Manhattan bytte till exempel ut sitt glas till glaspaneler med betydligt mindre reflektioner och med små prickar som de flesta fåglar upptäcker. Dessa prickar syns nästan inte för mänskliga ögon, men minskade antalet dödade fåglar med 90 procent och energianvändningen med 26 procent.
– Javits Center är en stor framgångssaga och har gått från den “sämsta” byggnaden i staden till en av de bästa. Det är ett exempel på innovation som vi hoppas ska vara det första av många, skriver NYC Audubon.
Varför krockar fåglarna?
Problemet för fåglar är att de kan uppfatta fönster som något de kan flyga rakt igenom. Kanske ser de en reflektion i fönstret eller så uppfattar de ett ljus inne i byggnaden som de kan flyga till. Glas är ett relativt nytt fenomen i världen och fåglarna har inte utvecklats till att se det som en fara än.
För en del fåglar som flyttar på natten kan tända lampor, så kallat artificiellt ljus, ställa till det ordentligt. De navigerar delvis efter ljuset från månen och stjärnor och kan bli desorienterade av artificiellt ljus. Det händer därför att flyttande fåglar flyger rakt in i skyskrapor. Inte minst när sikten är dålig, som under dimma. Det är också flyttande fåglar som drabbas i högre utsträckning än övervintrande fåglar.
Det är framför allt under 30 meters höjd, under och vid trädtopparna, som fåglarna kolliderar med skyskraporna. Men det är inte bara skyskrapor som är problemet. Det beräknas att det krockar 1-10 fåglar med varje privat hem i USA varje år. Det innebär miljontals döda fåglar årligen.
Allt som är gjort av glas kan utgöra ett problem, men extra stor risk att krocka verkar fåglar ha när det är riktigt stora fönsterrutor. Konstruktioner med hörn där båda sidorna är i glas, så som busskurer eller balkonger, är också extra utsatta.
Så minskar du risken:
• Sätt dekaler på fönstret eller rita på dem med glasfärg. Men undvik svart. De syns sämre för fåglarna än om det är vitt, rött eller orange. Det är också en myt att rovfågelsdekaler skrämmer bort fåglar.
• Sätt dekalerna tätt, gärna med maximalt 5 cm avstånd på höjden och 10 cm horisontellt. Det är ett avstånd som de flesta fåglar inte vill flyga mellan. Sätt dekalerna på utsidan av fönstret.
• Det går även att ha färgade fönster, frostade rutor, randigt eller på annat sätt dekorerat glas på byggnader för att minska risken för kollisioner. Fler liknande lösningar finns att se via den här länken.
• Rita ljusa, vertikala linjer på fönstret enligt den här videon från naturfilmaren Alex Sally.
• Täck fönstret med gardiner eller persienner så att fåglarna uppfattar fönstren.
• Släck lampor som du inte behöver.
Om en fågel krockar med ditt fönster – gör så här
Fåglar kan ibland klara en krock med fönster. De blir lite yra och behöver sitta still ett tag innan de återhämtat sig. Antingen kan du då lämna dem i fred så kommer de oftast flyga iväg efter en stund. Om du är orolig för att fågeln ska tas av en katt eller rovfågel så kan du placera den i en kartong inomhus en stund. Mörkret och tystnaden i kartongen gör att fågeln inte stressas och därmed återhämtar sig bättre. Släpp ut fågeln utomhus efter en timme. Om fågeln fortfarande verkar groggy – ge den lite mer tid och försök igen.
Om fågeln uppvisar skador, lägger sig ned eller fortfarande efter någon timme fortfarande inte flyger iväg är den troligen skadad. Du kan då kontakta någon av Katastrofhjälp Vilt Fågels lokala aktörer eller någon annan organisation som tar hand om skadade fåglar för att få konsultation, men ibland kan det vara bäst att låta naturen ha sin gång och låta en fågel helt enkelt bli mat åt något rovdjur.