Nej, svarta änkan är inte etablerad i Sverige
Återigen har en gammal artikel börjat spridas i sociala medier som påstår att spindeln svarta änkan har etablerat sig i landet. Det stämmer inte.
Det är inte första gången den här nyheten plötsligt får nytt liv. 2013 började artikeln från 2008 delas intensivt på Facebook. Över 5000 delningar över en natt till en artikel i Sydsvenskan som påstod att den giftiga spindeln svarta änkan etablerat sig i Sverige. Nu är det återigen dags för en våg av delningar, men spindeln var inte etablerad 2008, inte 2013 och inte heller 2018.
Artikelns ursprung ska vara en felcitering. Det hade förvisso hittats någon svart änka i en importerad bil från USA 2008, men att arten etablerats är det inte tal om. Det bekräftas av Kajsa Mellbrand, biolog och spindelexpert, som startade och driver den populära Facebook-gruppen Spindelnätet.
– Det händer att änkor hittas i Sverige i samband med importer av varor, men det finns också många olika änkor, det är ett helt släkte med arter spridda över stora delar av världen. Namnet svarta änkan syftar på en av flera nordamerikanska arter, Latrodectus mactans. Det händer då och då med några års mellanrum att denna art kommer hit med importerade bilar från USA, men den har hittills inte lyckats etablera sig i landet även om den nog kan hänga sig kvar i en bil eller ett garage en tid, berättar Kajsa Mellbrand.
Alla svarta spindlar med rund bakkropp är inte svarta änkor
– Man ska absolut inte utgå från att något är en änka bara för att spindeln är svart – det är en vanlig färg på spindlar och vi har flera vanliga svenska arter som ofta förväxlas med änkor även om de egentligen inte är särskilt lika. Ett par exempel som ofta förväxlas med änkor är större skuggspindel och fettspindel (och andra arter i släkte Steatoda), som är vanliga i och runt våra hus.
Generellt gäller att om du hittar en svart spindel hemma ska du utgå från att det är en vanlig svensk spindel, inget annat. Även om det skulle vara en importerad art så finns det många förväxlingsarter.
– Det gäller till exempel arter i släkte Steatoda som fettspindeln tillhör. Dessa är kända i England som “false widows” just för sin likhet med änkor, men ett bra tecken är att Steatoda har en mer tillplattad bakkropp, inte den väldigt högvälvda ryggen som Latrodectus har. När en trolig änka kommer med andra varor än amerikanska bilar, till exempel matvaror, är det ofta frågan om en Steatoda.
Det är först om den svarta kroppen har en högvälvd rygg med en röd timglasformad teckning på undersidan av kroppen, som du kan börja fundera på om det är en svart änka. Om du hittar spindeln i en väldigt nyligen importerad amerikansk bil kan det möjligen finnas anledning att kolla extra noga på den.
– Då får man gärna fånga spindeln i en burk, skicka bilder och senare kanske spindeln också till någon som kan artbestämma den. Börja till exempel i Spindelnätet, säger Kajsa Mellbrand och fortsätter:
– Viktigt att komma ihåg är att änkorna absolut inte är aggressiva spindlar. Giftet är otrevligt, men för en vuxen frisk människa är det inte dödlig, och änkan är inte särskilt benägen att bitas. Så länge man inte plockar upp den med händerna är man säker.