Gå till innehållet
Julia Westergren bredvid ett av hennes foton från Norge.

Julia Westergren bredvid ett av hennes foton från Norge.

Nätverk hjälper tjejer att bli natur­fotografer

För fyra år sedan kämpade hon för sin lokala skog. Idag har Julia Westergren kvar kamplusten för naturen och använder numera även kameran och en utbildning som verktyg. Hon har precis fått en mentor i ett nytt nätverk för kvinnliga naturfotografer.

Girls Who Click (GWC) – så heter ett nätverk av kvinnliga naturfotografer som vill inspirera unga flickor att börja fotografera naturen. Nyligen har de börjat med ett mentorprogram och en av dem som antagits är från Sverige – Julia Westergren, 24 år.

– När jag läste att jag blivit antagen brast jag ut i tårar. Det kändes overkligt att de kollat igenom min portfolio för att sedan handplocka mig till en av ambassadörerna 2025, berättar hon. 

Kämpat för närnaturen

Hennes bakgrund och barndom har dock alltid haft en röd tråd från naturen och även fotografering har länge varit en del av hennes inspirationskällor. Hennes farmor tog med henne på olika utställningar och föredrag från etablerade naturfotografer runtom i Norden och Julia brukade drömma sig iväg till alla dessa fantastiska platser fotograferna pratade om. Det blev också många sena kvällar när hon smygtittade på djurdokumentärer eller bläddrade i fotoböcker långt efter att det var läggdags.

Julia Westergren i skogen på Månsberget.

Julia Westergren i skogen på Månsberget.

För fyra år sedan tog naturintresset en ny vändning. Då tog hon kampen för naturen för första gången och intervjuades på Natursidan när hon kämpade mot att ett köpcentrum skulle byggas i hennes närnatur. Hon fotograferade då i den hotade skogen som en del i protesterna.

Hur gick det med kampen mot att Månsberget-skogen skulle bli ett köpcentrum?
– Vi fick ett otroligt engagemang och jag är väldigt tacksam över alla som engagerat sig i frågan. I kommunfullmäktige röstades det fram att etablera ett handelsområde på Månsberget under december 2021. Därefter har flera överklaganden gjorts från olika håll men avslagits. Naturskyddsföreningen och Kristinehamns kommun överklagade därefter till Mark- och miljödomstolen men fick inte prövningstillstånd. Detaljplanen vann laga kraft den 26 feb 2024. I en drömvärld hade vi värnat mer om miljöer som dessa.

Sedan dess har hon tagit ytterligare steg mot ett naturengagemang. Hon pluggade till biolog, har jobbat som naturguide, tog ut sin kandidatexamen och arbetade tillsammans med Karlstad universitet med den större vattensalamandern och blev projektledare för ett större studentprojekt för ingenjörer.

– När det kommer till mitt fotograferande har jag haft möjligheten att arrangera en fotoutställning, rest till Norge och runtom i Sverige för olika fotoprojekt och tävlat i SM i fotografering 2022 där jag fick en finalplats för min bild ”Patterns” och flera andra utmärkelser.

Mentorskap hos internationellt fotonätverk

Till en början var det fascinationen av att kunna fånga ögonblick och återvända till det som lockade henne med fotograferandet, men med tiden utvecklades det till ett sätt att dokumentera världen, med särskilt fokus på naturen. Hon tror att mentorskapet hos Girls Who Click kommer ge ännu bättre möjligheter till det.

Vår vision är att stärka tjejer till att bryta sig in i den manligt dominerade branschen av naturfoto och använda sina talanger för att inspirera till globala bevarandeåtgärder. Genom mentorskap och handfast erfarenhet bygger vi en framtid där unga kvinnor är ledande i att skildra och skydda vår vackra planet.

Girls Who Clicks vision

– Jag ser fram emot ett år fullt av fotografering, nya lärdomar, utmaningar och erfarenheter. Idag är mitt naturfotograferande väldigt spritt och jag hoppas hitta mig själv i fotograferingen det här året, med hjälp av min mentor. En nyfunnen kärlek är våtmarker som jag fastnade för när jag genom min praktik fick spendera tid på Öland och arbeta med bevarandet av sydliga kärrsnäppor. Det var även då jag visste att det var artbevarande och naturvård jag ville arbeta med och dokumentera genom mitt fotograferande. Det var något alldeles särskilt att få följa ungarnas utveckling och se dem ta sina första steg ut i det vilda igen.

Projekt sydlig kärrsnäppa.

Projekt sydlig kärrsnäppa.

Men Julia vill även skildra människorna bakom bevarande- och naturvårdsprojekten.

– Jag vill genom mitt fotograferande vara bron mellan människor och naturen och kunna minska klyftan mellan forskningen och allmänheten. För att på så sätt kunna sprida medvetenhet till de som inte känner till olika insatser som görs eller hot som finns. Jag letar efter historier och möjliga fotoprojekt i dagsläget så om det finns någon organisation, privatperson eller forskare därute som vill få deras arbete dokumenterat får man gärna höra av sig!

Kan du berätta lite mer om ambassadörsprogrammet?
– Girls Who Click är en organisation som arbetar med att inspirera och hjälpa unga tjejer att etablera sig i naturfotograferings-branschen och använda sitt fotograferande för att ytterligare arbeta med artbevarande och naturvård runt om i världen. De gör det här genom att arrangera gratis workshops med etablerade fotografer och genom deras ambassadörsprogram. 

Har hittat en stöttande och inspirerande community

Förutom ambassadörsprogrammet och workshops har Girls Who Click en global plattform där de arbetar med att lyfta arbetet från unga naturfotografer och en community med kvinnliga fotografer världen över.

– Communityn är helt fantastiskt. Vi får delta i workshops från olika fotografer och höra deras historier, vi får tillgång till material och olika jobbmöjligheter. Det är också väldigt givande att få höra de andra ambassadörernas och mentorernas tankar. Vi har gemensamma möten varje månad där vi delar med oss av våra fotografier, projekt, tankar, erfarenheter osv. Det är lärorikt att få ta del av så många olika perspektiv från hela världen. Det är också oerhört inspirerande att få ta del av allas arbeten och allt engagemang! Varenda en brinner för naturen och dess värde och arbetar aktivt med att göra skillnad här i världen. Jag har länge letat efter den här typen av Community i Sverige, men utan någon framgång, därför känns det så värdefullt att få vara en del av det här. Det är väldigt fint att vi alla finns där för varandra. På ett sätt känns det overkligt att jag har fått möjligheten och får spendera tid med alla dessa fotografer jag länge sett upp till! De är här för att hjälpa oss bli de bästa versionerna av oss själva.

Det som är kvar av glaciären Briksdalsbreen, i Norge.

Det som är kvar av glaciären Briksdalsbreen, i Norge.

Julia Westergrens mentor heter Melissa Farlow, en professionell fotograf som bland annat arbetat för National geographic och som har över 120 000 följare på Instagram. Julia och Melissa har möten om hur Julia kan utveckla sin portfolio och hon får värdefulla tips och insikter om hur man tar sig in i branschen och bygger ett nätverk med personer. 

– Jag och min mentor hörs regelbundet för att diskutera nya uppgifter och övningar, tips och trix och granskning av mittmaterial. Vi har också pratat om hur man använder utrustningen i olika situationer, komposition och ljussättning. Utöver rent tekniska saker pratar vi även om hur man förmedlar sitt budskap, använder det för att göra skillnad och hur man navigerar i branschen. Melissa Farlow är helt fantastisk som tar sig tiden för att svara på mina frågor och gå igenom mina bilder för att jag ska utvecklas. Hon har ett öga för detaljer och är väldigt duktig på att lära ut. 

Naturvårdsbränning.

Naturvårdsbränning.

Vad hoppas du att mentorskapet ska ge dig?
– Innan GWC kände jag att jag bara stod och trampade vatten. Jag kände inte att jag utvecklades inom mitt fotograferande och fick i samma veva höra talas om initiativet och valde att skicka in en ansökan. Min stora dröm är att en dag kunna arbeta som naturfotograf och berätta historier som gör skillnad och de är just de avgörande pusselbitarna som jag hoppas kunna få från mentorskapet och Girls Who Click. 

Mer att läsa