Naturupplevelsen: “Århundradets tabbe” i möte med nykomling i svenska vatten
I takt med att vattnen blir allt varmare kommer det nya arter till Sveriges hav. En av de senaste arterna att hitta hit är prästfisken. Biologen och naturfotografen Alexander Sundestrand hittade det tredje fyndet i landet.
Prästfisk hittades för första gången i svenska vatten vid Ringhals i Halland 2007. Nästa fynd skulle dröja till i augusti 2024 då en erfaren fiskare hittade ett exemplar i Grundsund i Bohuslän. Det tredje fyndet i landet stod biologen och naturfotografen Alexander Sundestrand för.
– Det var i september som jag och kompisen var ute och fiskade havsöring. När det blev mörkt gick jag i strandkanten med kameran och fotograferade fiskar. Då såg jag vad jag trodde var en stagg simma omkring, och fick några bilder på den, berättar han.
Tänkte inte mer på bilderna
Senare på kvällen kollade Alexander bilderna lite noggrannare och tyckte inte riktigt det stämde med en stagg, men han kunde inte komma på vad det var för art. Eftersom bilderna inte blev så bra flyttade han dem till en hårddisk och brydde sig inte så mycket mer om dem.
– Nästan en månad senare råkade jag se en prästfisk i ett Youtube-klipp och kände igen dem från mina bilder. Det var då jag började började kolla upp arten och insåg hur ovanlig den faktiskt är. Efter att ha kollat med experter har jag konstaterat att det verkligen är en prästfisk på bilden. Den är det tredje rapporterade exemplaret i Sverige, och det första som fotats i det vilda.
Århundradets tabbe
Så här i efterhand ångrar han att det inte blev lite mer tid med “staggen” där i strandkanten i september.
– Hade jag vetat om vilken fisk det var hade jag nog lagt lite mer fokus på bilden. Nu tog jag några snabba bilder och fokuserade istället på att fota den väldigt vanliga rötsimpan. Så det var nog århundradets tabbe, men förhoppningsvis får jag fler chanser. När jag efterforskade arten fick jag höra om flera potentiella fynd som inte rapporterats i Artportalen, och åtminstone ett av dem litar jag på. Så troligtvis är det en art som håller på att etablera sig i Sverige, säger Alexander Sundestrand.
Allt vanligare syn tillsammans med andra nya arter
I vanliga fall hittas prästfisk inte så långt borta. Den lever på den danska sidan av Kattegatt och söderut längs de Brittiska öarna, men även i Medelhavet och längs Europas kust ned till Madeira och Marocko.
– Ganska ofta kommer det “nya” arter på tillfälligt besök till våra svenska vatten och det är inget konstigt med det. Däremot vet man att när havet blir varmare i och med klimatförändringarna som pågår nu kommer det att bli en allt vanligare syn med nya arter till våra vatten, skriver Havets hus.
Den känns igen på “två väl åtskilda ryggfenor och ett silverskimrande band längs kroppssidan” enligt Havets hus i Lysekil. Det är detta band som gett fisken sitt namn eftersom det påminner om en stola – det breda tygband som präster ibland bär. Fiskens längd är ungefär 20 cm och kroppen är “långsträckt spolformig i profil”. Ögonen och munnen är stora, fjällen halvgenomskinliga och ryggen något mörkare.
Läs mer om varmare hav
- 80 procent av fåglarna borta från Norges fågelklippor
- Rekordtemperaturer i både hav och luft 2024
- Uppvärmningen i haven har fördubblats sedan 60-talet
- Späckhuggare tvingas norrut av varmare hav
- Hav absorberar 60% mer värme än vi trott – klimatmål ännu svårare
- Varmare hav pressar fiskar mot polerna med 2 km per år