Natursnokarna som fått ut barn och vuxna i naturen i tio år
En av landets natursnokar-grupper, som tar ut barn och vuxna i naturen, firar i år ett dubbelt jubileum. En av de tidigare deltagarna, 11-årige Ludvig, är nu själv ledare.
Natursnokarna är Naturskyddsföreningens familjeverksamhet där barn och vuxna upptäcker naturen tillsammans. Verksamheten startade 1991 och det finns idag lokala grupper i hela landet som anordnar utflykter för att sprida naturintresse.
En grupp som hållit igång verksamheten konstant i många år är Trelleborgs natursnokar-grupp. I år firar de ett dubbelt jubileum. Dels har de funnits i tio år och dessutom har de under vart och ett av dessa år besökt Sveriges sydligaste kärr och hjälpt till att inventera det på groddjur.
Tio år av naturupplevelser
Sophie Tranborg är en av fyra aktiva natursnokledare i Trelleborg och hon berättar att massor av barn och deras vuxna har fått uppleva allt från huggormsvisning till nattliga fladdermusträffar och mys runt brasan under de här tio åren tillsammans.
Under årets besök vid Smyge kärr den 5 maj kommer biologen Bettina Ekdal att berätta mer om grodorna i kärret, men det blir även ett ordentligt firande av tioårsjubileumet:
– Vi planerar att måla en banderoll och på grodträffen hoppas vi på fanfar, grodbakelser, spännande inventering och så klart stor uppslutning. Vi är vanligtvis mellan 40 och 50 deltagare på en grodträff men i år förväntar vi oss fler.
Ni har hållit igång natursnok-verksamheten i tio år vid det här laget – vad tror du är nyckeln till att ni lyckats med det?
– En av anledningarna är att vi är flera ledare, vi har i stort sett hela tiden varit 3-4 ledare och det gör att vi inte är så sårbara. Vi delar på ansvaret och om någon är sjuk behöver vi aldrig ställa in. Och så har vi så kul tillsammans vi ledare. Vi har också jobbat aktivt med marknadsföring, där samarbetar vi både med kommunen och med vår krets. Vi har en aktiv grupp på Facebook och vi mejlar våra natursnoksfamiljer innan varje träff.
Uppemot 80 deltagare per gång
I början hände det att ingen dök upp på snokträffarna, men därefter har deltagandet successivt ökat, berättar Sophie Tranborg. På några träffar har de varit uppemot 80 deltagare men de senaste åren har snittet legat på runt 30 deltagare. En av anledningarna till att många dyker upp tror hon beror på att alla är välkomna.
– Vi har öppna träffar vilket innebär att alla är välkomna. Det kommer alltid några nya vid varje träff och några vana natursnokar som alltid kommer. Vi har valt att ha öppna träffar för vi vill att de barn som sällan är ute i naturen ska få chansen med natursnokarna. Vi vill att varenda unge ska känna sig hemma i naturen! För om inte så många år fram i tiden är det kanske våra snokbarn som tar beslut om vår natur och vår miljö.
En del av barnen som ni haft hand om har nu hunnit bli ungdomar – har ni märkt om några av dem bibehållit sitt naturintresse?
– När våra snokar blir äldre finns tyvärr inga fältbiologer på vår ort så det blir ingen naturlig övergång. Men en del natursnokar blir ledare och hjälper till på våra träffar. Just nu är Ludvig 11 år en av våra ledare och han har bland annat varit ansvarig för den fina banderollen som vi ska ha vid vårt jubileum. Ett grundat naturintresse tror vi kommer tillbaka i vuxen ålder även om ungdomar kanske prioriterar annat under några år. Vi försöker också ha en del snokträffar som tilltalar äldre barn, bland annat brukar vi ha fladdermusspaning och i samband med det har vi en tipsrunda i mörkret med ficklampor och reflexer.
11-årig ledare
Nämnda Ludvig, som nu alltså är en av ledarna, har deltagit i natursnokarnas verksamhet sedan han var 2-3 år gammal – så länge han kan minnas.
– Ludvig har med åren blivit duktig på småkryp och annat som vi gör. Han tycker att det är kul att hålla i aktiviteter och att hjälpa till, det började han med så smått för ungefär ett år sedan. Hans mormor är en av våra ledare så det blir också ett gemensamt intresse som de har tillsammans. De yngre snokarna tycker att det är kul när Ludvig håller i aktiviteter och vi hjälps ju oftast åt, berättar Sophie Tranberg.
Har du några tips till föräldrar som skulle vilja komma ut mer i naturen med sina barn – förutom att vända sig till Natursnokarna i sin närhet?
– Vårt tips till föräldrar som vill komma ut mer med sina barn är att göra det till ett äventyr. Packa med god fika, gärna en håv , kikare eller en tittburk och ge er ut till olika ställen och upptäck. En brasa och pinnbröd är alltid mysigt. Gör det till en sport att besöka en av kommunens grillplatser varje månad under ett år! Det är ett äventyr!
Men Sophie Tranberg vill också skicka med några visdomsord:
– De viktigaste besöken i naturen är faktiskt de som blir av, så sänk hellre ambitionen, på med bra kläder och ta er till närmsta grönområde.