Natursidans och Naturbokhandelns guide till handkikare
SPONSRAT INNEHÅLL
Fågelskådning är en växande hobby i Sverige. BirdLife Sverige får allt flermedlemmar och i föreningens affär Naturbokhandeln märks ett ökat intresse för fågelskådningsutrustning. Vi har pratat med butikens kikarexpert Robert Lager om vad man ska tänka på innan man köper en handkikare.
I den lilla byn Lilla Brunneby i Stenåsa socken på östra Öland ligger sedan 1981 en av landets största återförsäljare av fågelskådningsutrustning – BirdLife Sveriges butik Naturbokhandeln. Här på solen, vindarnas och fåglarnas ö har butiken inte bara ett brett utbud av kikare. Den har också genom åren bjudit på imponerande fåglar. Faktum är att Naturbokhandelns har en tomt-krysslista på över 160 arter och folk som testat tubkikare och handkikare genom det stora fönstret har genom åren upptäckt en rad rariteter. En svart stork 2007, ormörn 2012, större skrikörn 2014 och bergstajgasångare 2015 för att nämna några.
LÄS ÄVEN: • Natursidans nybörjarguide till fågelskådning
En av dem som hjälpt till att fylla på tomtlistan är Robert Lager. I över 15 år har han varit ansvarig för butikens kikare och han vet det mesta som man kan tänkas vilja veta om optik.
Några grundläggande tips
Att välja handkikare kan vara en hel vetenskap, men det kan också göras någorlunda enkelt. Mycket handlar om tycke och smak och vad som passar just dig.
– Man ska kanske inte börja med att stirra sig blind på värdena som kikarna har, förklarar Robert Lager. Jag rekommenderar att man börjar med att rannsaka sina vanor. Promenerar du mycket? Sitter du mest still i bilen? Kommer du framför allt skåda under dagtid eller vill du ha en kikare som fungerar bra även i skymning, gryning och i svåra väderförhållanden?
Inför ditt kikarköp bör du därför tänka på följande viktiga punkter:
• Bestäm din budget
• Fundera över hur du brukar fågelskåda
När du har någorlunda svar på detta är den bästa metoden att gå till en välsorterad kikarbutik och testa många olika modeller så att du hittar någon som passar just dig. Om du då dessutom bestämt en budget och kan svara på frågan hur du brukar fågelskåda så underlättar du för personalen att hjälpa dig till ett lyckat val.
Vad är det man får med de dyrare modellerna?
När det gäller priset på kikare så menar Robert Lager att det skett en enorm utveckling de senaste åren och att det nu går att hitta bra kikare för mellan 1000 och 2000 kronor, som du kommer ha glädje av i många år. Vill du ha det bästa på marknaden får du dock lägga till en nolla. [Se exempel på modeller som rekommenderas i slutet av artikeln].
Det man betalar extra för är dels kända varumärken, ibland kopplat till långa garantier, men även en bättre glaskvalitet, tåligare konstruktion, skarpare optik, bättre tålighet mot stark kyla och värme, samt bättre ljusinsläpp vilket är viktigt i skådning under gryning och skymning.
Du bör välja en något dyrare variant med minst 40 mm objektivöppning om du tänker dig att skåda i dåligt ljus och behöver en kikare som klarar ivrigt användande. Om du vill ha en lätt kikare som framför allt används under dagtid räcker det med en mindre, smidigare variant. Tänk på att det kan bli tungt att bära och använda en kikare som tynger nacke och axlar.
Vadå 8×42?
För att förstå vilken kikare man ska välja måste man sätta sig in i en del tekniska aspekter av kikarna och förstå vad de olika siffrorna betyder. När man väl lärt sig det ska man tänka på att siffrorna inte säger något om vilken kikare som är bäst. En stor 10x56mm är inte automatiskt bättre än en mindre 8x20mm.
Den första siffran (oftast 8 eller 10) representerar förstoringsgraden och berättar helt enkelt hur många gånger närmare målet man upplever sig vara. Är fågeln på 1 kilometers håll så kommer 10x förstoring få den att verka vara på 100 meters håll. Ju högre förstoring desto skakigare blir dock upplevelsen och dessutom blir synfältet något snävare. Det gäller då att vara mer pricksäker när man lyfter kikaren till ögonen för att se fågeln.
Det andra värdet (oftast 20 till 42), objektivöppningen, handlar helt enkelt om hur många millimeter som linserna vända mot objektet är i diameter. Ju högre värde desto större kikare, men det ger också ett större ljusinsläpp och det är lättare att “komma in” i bilden utan att behöva göra justeringar.
Synfält
Synfält är en viktig faktor. Det mäts i grader och brukar anges som meter per kilometer. Om du tittar i kikaren på långt håll kommer du för varje kilometer se XXX meter i kikaren. Ju större tal desto mer ser du, vilket är en fördel om du snabbt vill hitta det du söker. De riktigt bra kikarna har synfält på upp till 120 meter per kilometer och Robert Lager rekommenderar att du håller dig till kikare över 110 meter. Billigare kikare kan dock ha ett synfält på under 100 och då blir det också svårare att hitta det man söker.
Närgränsen
Gillar du att även studera fjärilar, trollsländor och insekter? Då kan kikarens närgräns vara värd att hålla koll på. I dagsläget har de flesta kikare 2-3 meter som närgräns, vilket fungerar även om man vill studera andra flygfän än fåglar, men det finns också kikare som har en meters närgräns.
Glasögon
För dig med glasögon finns det lite mer att tänka på och det är också extra viktigt att själv testa kikaren innan köp. Överlag är dyrare kikare bättre anpassade för folk med glasögon, bland annat eftersom de har större okularlins (linsen närmst ögat). Det gäller att ha fullt synfält även med glasögon och för det krävs rätt avstånd mellan ögon och den första linsen.
Skötsel
En kikare håller längre om den sköts ordentligt, men det är egentligen inte så stora insatser som krävs. Ha den helst runt halsen och inte slängande över axeln eller i handen så mycket. Ha alltid på okularskydden så att du inte får brödsmulor, snor, vätska eller smuts på linsen i onödan. Putsa inte linsen med en torr handske och se upp om kikaren fått havsvatten på sig. Saltkristaller kan skada det skyddshölje som finns på linsen.
Några gånger per år bör man göra en grundlig rengöring av kikaren. Blås helst först bort löst sittande damm och smuts. En kvalitetskikare kan till och med spolas med vatten och linserna rengöras med vatten som du droppat diskmedel i. Använd exempelvis mjuka näsdukar som inte luddar, inte hårt hushållspapper. Om du kan ta av ögonmusslorna så gör gärna det för en grundlig rengöring. Tops kan vara bra för att komma åt skrymslen och vrår. Om du ska vara ute i fält ett tag kan det även vara bra att ha med ett linsrengöringskit. Då ingår i allmänhet även linsrengöringsvätska. Sköter du din kikare rätt kommer du spara mycket pengar i ett längre perspektiv.
Allra viktigast att tänka på när det gäller kikare är kanske ändå detta:
– Den sämsta kikaren är den som inte används! Njut av den värld som öppnas för dina ögon, momentana minnesbilder rätt in i hjärnan, säger Robert Lager.
Rekommenderade kikare
Här är åtta av Robert Lagers favoritkikare i olika prisklasser och hans kommentarer om dem.
Budgetklass (under 2000 kr)
• Opticron Oregon 8×32 DCF LE WP
“Sedan flera år populär för att den kombinerar ett kompakt format och låg vikt med bra synfält, hyfsad optik och en okej prislapp.”
• Nikon Prostaff 3s 10×42
“2016 års succémodell har imponerande låg vikt och rekordstort synfält inte bara för prisklassen, utan bland alla handkikare med 10×42. Bilden bra, om än inte lika ljus som dyrare.”
Mellanklass (under 5000 kr)
• Pentax AD 9×32 WP
“Extremt lätt och ergonomisk kikare med lite högre förstoring för den som har svårt att välja mellan 8x och 10x. Bra ljus trots relativt liten objektivöppning.”
• Swift Warbler 8×42
“En representant för Naturbokhandelns sedan 30 år ”egna” märke Swift. Robust och ergonomisk utan att tynga varken plånbok eller nacke.”
Toppklass (under 10 000 kr)
• Nikon Monarch 7 8×42
“Med frapperande låg vikt för formatet samt stort synfält och krispig bild levererar den här kikaren vad de flesta behöver för mångårigt bruk.”
• Zeiss Conquest 10×42 HD
“En modell med några år på nacken nu, men fortsatt en gedigen representant för segmentet. Starkt varumärke!”
Proffsklass (runt 20 000 kr)
• Swarovski EL 8×32 WB Green/Sand
“Förmodligen en av de bästa kikarna som finns på marknaden sett till förhållandet mellan vikt, format, ergonomi och kompromisslöst hög bildkvalitet med stort synfält.”
• Zeiss Victory 8×42 SF
“Enda modellen här som spränger tjugotusenkronorsvallen, men då får man också ett flaggskepp med fulländad ergonomi, balans och prestanda, inklusive ett gigantiskt synfält.”
För ytterligare hjälp med att välja kikare, besök Naturbokhandeln.se eller den fysiska butiken i Stenåsa på Öland.
Transparens: Det här är ett sponsrat innehåll i samarbete med Naturbokhandeln/BirdLife Sverige.