Gå till innehållet

Naturpodden: Tjäderspelets märkliga och mäktiga ljudlandskap

Emil visar upp den mikrofon som Naturpodden använt för att spela in tjädertuppens hela register på spelet. Foto: Mats Wilhelm/N

Sätt in hörlurarna i öronen, tryck på “play”, slut ögonen och följ med till tjäderspelets mäktiga ljudkuliss. Det är en suggestiv upplevelse att lyssna på aprilskogens fågelljud och skogsdrakarnas märkliga läten. Lyssna hur det låter i senaste avsnittet av Naturpodden (sist i artikeln).

LÄS ÄVEN: • Tidigare avsnitt i Naturpodden.

Emil V. Nilsson, som producerar Naturpodden, har följt det inspelade tjäderspelet under sju års tid.
– Det känns som att vi nu vet mer om tupparna än någonsin tidigare. Så när vi placerade ut mikrofoner i våras så hamnade de på rätt plats och spelade in väldigt mycket av tjäderspelets ljud. Dessutom så verkar vårt tidigare ljudavsnitt vara väldigt populärt, det är jättekul! För oss är naturens riktiga ljud viktiga. Kanske viktigast, till och med.

Tjädertuppen spelar runt Naturpoddens parabolmikrofon. Foto: Emil V. Nilsson/Naturpodden

Är det något speciellt ljud du vill lyfta fram i det här avsnittet?
– Ja, verkligen! Vi har fått en del av tjädertuppens ljud som väldigt få har hört. Tupparna har nämligen ett slags basljud, till stor del ohörbart för mänskliga öron eftersom det ligger på 20 hertz, lägre än ljud som vi uppfattar, men man hör delar av ljudet som ligger högre i frekvens på inspelningen. Det låter nästan som att det är fel på inspelningen, lite som ett basbrus. Det som är spännande är att dessa lågfrekventa ljud kan vara en väldigt viktig komponent i hur tjäderhönorna hittar tjädertupparna på spelet. Låga ljud transporteras längre i skog och det sägs att de hörs hela 500 meter, medan de ”klassiska” ljuden som tuppen gör bär betydligt kortare.

Hur spelar ni in tjädertupparnas ljud?
– Vi har använt två olika mikrofoner till avsnittet. Dels har vi en stereomikrofon med stora membran, Telingas SSM-mikrofon, som spelar in ljud från 15-20 meter runt mikrofonen. Den ger en väldigt verklighetstrogen ljudbild, det är som att man satt där mikrofonen var. Det är extra spännande eftersom tuppen hoppade upp på mikrofonen en gång, vi tog med den delen av inspelningen i avsnittet. Tuppen verkade inte bry sig om mikrofonen som var nedgrävd i renlaven på den berghäll som tuppen spelade på.

Tjädertuppen spelar för två hönor som verkar mer intresserade av att äta knoppar från blåbärsriset än tuppens ansträngningar. Foto: Emil V. Nilsson/Naturpodden

Sedan har vi använt en parabolmikrofon också, Telingas Pro-8 med XLR-ingångar som vi kopplat till en Zoom H4. Den tar upp stereoljud på ett större avstånd men det blir lite som en tårtbit av skogens ljud. Med parabolen spelade vi in när tjädertuppen flög in till sitt natträd med buller och bång. Vid ett tillfälle var det en tupp som sprang runt parabolen och spelade.

Är det några fler fågelarter som hörs på inspelningen?
– Självklart! Vi har fått in hela aprilskogens fågelkör. Man hör gärdsmygar och rödhakar, koltrast och dubbeltrast, morkulla och sångsvanar. Och när tjädrarna drar igång mitt i mörka natten, strax efter klockan tre, så hör man en sparvugglas envisa vissling. Och på natten ropar en räv i bakgrunden.

Lyssna på Naturpoddens avsnitt om tjäderspelets ljud:

Läs mer och lyssna på Naturpodden

Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.

Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.

Mer att läsa