Gå till innehållet

Naturpodden: Sara Wennerqvist och björnarna

Sara Wennerqvist har varit björntokig sedan hon var fyra år. Idag tar hon emot besökare som får spana efter björnar och andra djur från hennes gömslen, men den stora avskjutningen av björnar de senaste åren gör arbetet svårare för henne.

När Sara Wennervist var 15 år bestämde hon sig för att aldrig ha ett tråkigt jobb. Därefter har hon jobbat med späckhuggarsafari i Nordnorge och räknat valar på världshaven, och på senare tid har hon landat hemma i Gästrikland för det riktigt stora äventyret – att hjälpa andra att få uppleva den nordiska naturen.

Tålamod gav utdelning

Det var den 18 oktober som Sara kom hem till Emil för att spela in det här avsnittet. Två dagar tidigare höll hon ett föredrag om björnar på muséet Biotopia inne i Uppsala (som du kan se här). Och hennes björnintresse sträcker sig långt bakåt i tiden:

– Jag har varit tokig i björnar sedan jag var fyra år, men det var först när jag var närmare 40 år som det utvecklade sig. Då fick jag tillgång till en skogskoja där jag började mata hackspettar och småfåglar. Efter ett par år började det komma björnar, och då fokuserade jag mer på dem. Den femte säsongen jag hade skogskojan började jag ha gäster.

I det här avsnittet pratar Emil med Sara Wennerqvist om björnar och hennes arbete med att låta gäster spana efter björnar och andra djur från hennes gömslen. Samtalet spelades in på Emils altan den 18 oktober 2024. I slutet kan du höra Emils tupp gala.

Hennes företag heter Wild Nordic där besökare får uppleva vilda djur från gömslen. På vintern är det bland annat kungsörn, havsörn och duvhök som står för underhållningen, på sommaren brunbjörn och under hösten ormvråk.

Verksamhet försvåras av björnjakt

Sara kan leva på en liten bit svensk skog utan att fälla ett enda träd. Men ingen människa är en ö. På senare år har den omfattande björnjakten gjort hennes verksamhet allt svårare att bedriva.

– Utan björnarna hade det varit en väldigt liten verksamhet. Då hade det inte varit som idag med tre heltidstjänster på sommarhalvåret och ungefär två på vinterhalvåret.

Sara vet själv hur svårt det är att få syn på en björn. Under flera år försökte hon få syn på björnar genom att sitta och spana i skymningen under maj på lämpliga platser. Efter att ha spanat i 160 timmar fick hon se björn fyra gånger. Nu kan hon bjuda in gäster som kan få titta på björnar från hennes gömsle under sommaren, men det är fortfarande inte lätt.

– Björnar är enormt skygga och har blivit allt räddare eftersom det är en sådan väldig björnjakt nu för tiden. Man måste vara otroligt försiktig med dofter och ljud. De har upp till hundra gånger bättre luktsinne än hundar. Och jag vill ju absolut inte att vi ändrar på något naturligt beteende. Det ska vara rätt sorts mat som vi ger dem och väldigt lite. Som ett snacks.

Läs mer och lyssna på Naturpodden

Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.

Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.

Mer att läsa