Gå till innehållet

Naturpodden: Så jobbar Alexander Baker med naturvårds­turism

Naturturism är ett sätt att tjäna pengar på naturen utan att exploatera den. Genom Outdoor people of Bergslagen arbetar Alexander Baker och hans vänner med naturvård och turism, det som kallas regenerativ turism. Därför blev de nominerade till Stora turismpriset förra året.

Lyssna när Emil V. Nilsson pratar med Alexander Baker, inspelat i Naturstation Södra Hyttan den 29 september 2024.

Södra Hyttan är några byggnader samlade runt en före detta masugn i Bergslagen. Här jobbar Alexander Baker, en certifierad naturguide som arbetar med regenerativ turism utgående från Naturstation Södra Hyttan i norra Örebro län. Mellan byggnaderna rinner Lankälven som Alexander och hans kompisar återförvildar. Det är en viktig del i deras naturvårdsturism, förklarar Alexander Baker. Han är en del av Outdoor people of Bergslagen, ett nätverk av professionella natur- och kulturarvsguider, och naturvårdare, med utgångspunkt i Södra Hyttan

– Vi jobbar som småföretagare eller mikroföretagare med hållbar turism, med att skapa meningsfulla möten och nya relationer med de platser och naturfenomen som vi träffar på.

Bättre kulturliv än i Paris

I Hjulsjöbygden där Södra Hyttan ligger finns det bara några hundra bofasta, men de är desto mer företagsamma.

– Jag bodde och studerade i Paris men kände att jag kunde vara mer delaktig i kulturlivet här i Hjulsjöbygden. Här var det mer levande och tillgängligt, förklarar Alexander.

Så han lämnade Paris för Hjulsjö.

Turism som gynnar naturen

På senare tid har en mer genuin turism efterfrågats. Det handlar om att gå längre än att vara hållbart. I stället är det den positiva effekten som turismen kan ha på en plats eller ett naturområde som besökare vill uppleva. Ofta kallas det för regenerativ turism, och Outdoor people of Bergslagen vill sudda ut gränsen mellan lokalbefolkning och besökare liksom mellan turism och naturvård. Det var därför de fick Örebroregionens turismpris och blev nominerade till Stora turismpriset. En sak de gjort är att få Lankälven att bli vildare.

– Föreställ dig att du står framför en älv och så är det helt tyst. Det är bara ett tomt, svart flöde av vatten som passerar. Ju mindre naturligt ett vattendrag är desto tystare låter vattnet. Därför har vi lagt tillbaka många av de stora stenblock som tidigare rensats från älven, både med grävmaskin och för hand. På så sätt kan vi skapa platser där öringen trivs.

Och Lankälven är en viktig del i arbetet med naturturism på Södra Hyttan. Det är inte bara öringen som de vill gynna, utan också flodpärlmusslan vars larver liftar uppströms med öringarna. Outdoor people of Bergslagen har en guidning just om den.

– Och rent praktiskt så får deltagarna vara med och tillföra död ved till Lankälven, berättar Alexander.

Mer att läsa