I september är det tid för ett mäktigt skådespel i naturen – kronhjortsbrunsten. Det är en sådan där naturupplevelse som kanske är svår att greppa storheten i innan du upplevt det. Nu ger Naturpodden dig ett alternativt med sin inspelning från en händelserik brunst. Läs vidare för tips från Emil V. Nilsson på Naturpodden om hur du själv kan uppleva “en av de största naturupplevelser som vi har här i Sverige”.
LÄS ÄVEN: • Tidigare avsnitt i Naturpodden.
Tänk dig en helt stilla kväll i början av september. Solen har precis gått ner och du sitter i skogsbrynet, framför dig ligger en blommande klövervall. Det är kronhjortarnas brunsttid och i området går det flera stora hanar. I just en sådan skogskant placerade Naturpodden en landskapsmikrofon från den sjunde till den nionde september i år. De lyckades fånga upp makalösa ljud.
Här följer en intervju med Emil V. Nilsson på Naturpodden.
Vad bör man tänka på om man vill höra hjortarnas brunst?
– Ja, först måste man hitta ett område med kronhjortar. På vintern är det lite lättare att hitta kronhjortarnas spår, för utanför brunsttiden så är det väldigt skygga djur. Brunsten infaller i början av september och då kan man köra omkring i skymningen och spana efter hjortar på platser där man vet att de finns. Ser man ett gäng kronhjortar gå ut på ett fält så har man nog en bra plats med rimlig chans att få höra det mäktiga brunstbrölet.
Är det något särskilt väder eller tid på dygnet som gäller?
– Det är ju september som gäller, eller efter första halvan av augusti och sedan sägs det att brunsten pågår september ut men jag har lyckats bäst i början av september. Den största naturupplevelsen tycker jag att man får om man går ut och sätter sig i ett skogsbryn en stilla kväll. Det är bra att ha koll på vinden så att den inte sprider din lukt till den plats där hjortarna kan vara. Ungefär samtidigt med solnedgången brukar de första hjortarna komma ut ur skogen. Regnar det så verkar de komma ut lite senare och blåser det för mycket så tror jag inte de ropar.
Behöver man vara i gömsle för att inte skrämma dem?
– Nej, det behövs inte och jag är inte så säker på att det hjälper speciellt mycket när det gäller kronhjort. De verkar lyssna väldigt mycket efter ljud och de reagerar på lukt, så vinden måste man ha koll på och så måste man vara riktigt tyst. Men med en kikare så kan man ju vara en bra bit ifrån och ändå se bra. Själva ljudet är ju riktigt högt och hörs långt, säkert en kilometer när det är vindstilla.
Hur var det att uppleva brunsten?
– Mäktigt! Min son följde med när vi hämtade upp mikrofonen en timme innan solnedgången och då fick vi höra ett lite tveksamt bröl inifrån skogen. Sedan körde vi runt och spanade ett tag utan att se något. När det var ordentligt mörkt så tände vi handstrålkastare som vi lös efter djur med genom sidorutorna. Det brukar vara en bra metod, men den här gången såg vi bara ett rådjur till att börja med. Sedan träffade vi en bekant på vägen som också lyssnade, och efter det, bara hundra meter senare, så lyfte min son lampan mot skogskanten och… Där stod de! Helt plötsligt lös han rakt på en ståtlig hane med rejäla horn som var omgiven av några honor bara några meter från vägen. Vi sänkte lampan och fortsatte, det mötet var nästan för nära. När vi gick ut ur bilen lite längre bort så hörde vi hanens brunstrop igen.
Hur skulle du beskriva det för någon som aldrig upplevt det?
– Att lyssna på kronhjortarnas brunstrop är en av de största naturupplevelser som vi har här i Sverige. De låter lite som om man blandar en kos råmanden med valsång, eller som om du tar en sångare från ett modernt punkband och låter hen skrika ut i mörkret. Det är svårt att förklara helt enkelt, men det är något mäktigt uråldrigt med ljuden. Lyssna själva vetja, det är ju för er som vi spelat in det här!
Läs mer och lyssna på Naturpodden
Lyssna på programmen här på Natursidan eller i en app på en smartphone. Några kända alternativ är Apple Podcaster eller Spotify. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.
Skänk ett bidrag till Naturpodden via Swish: 1235567870 (märk gärna bidraget med “podd”).
Kontakta Emil V Nilsson.