Gå till innehållet

Naturkalendern 2024: Lisa Sihlberg

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Lisa Sihlberg är naturskyddsfotograf, filmare och föredragshållare och dokumenterar hoten mot vår djur. Exempelvis utrotningshotade elefanter på Sumatra, vilda orangutanger och de sista regnskogarna på Borneo.

• Se fler av Lisa Sihlbergs bilder på Instagram, Youtube och på lisasihlberg.com

“Under 2023 samarbetade jag med mina kollegor Peter Muld och Stefan Edman för att göra dokumentären ”Sveriges saltaste kust” om utmaningarna för Västerhavet, som under 2024 har visats på biografer i Sverige och i Tyskland på Europas största naturfilmfestival – Green screen nature film festival. Nu jobbar vi på att göra en uppföljare tillsammans.

Efter några års samarbete med Sony Nordic blev jag, till min stora glädje, en del av Sony Wildlife explorers, där jag tillsammans med flera andra beundransvärda kollegor arbetar för att inspirera andra att ta hand om vår fantastiska natur. 

För andra året i rad hade jag äran att som domare i SM i klasserna naturfoto, makro och landskap döma otroliga bilder från naturfotografer i vårt avlånga land.

I oktober dokumenterade jag COP16 i Cali, Colombia, som resulterade i en kort dokumentär på Youtube om hur det går för världens länder att rädda våra arter.

Med ett par utvalda videoklipp bidrog jag, tillsammans med 44 andra kvinnliga naturfotografer i samarbete med Mother Magazine till musikprojektet ”Power in us” av Anderson Rocio. Ett projekt som med fantastisk musik lyfter vikten av att ta hand om vår planet. I skrivandets stund är jag på väg till Choco, ett område på Colombias västkust där djungel möter mangrove och korallrev. Där finns arter som bara går att hitta i just det speciella området – många av dem, likväl som urbefolkningen, hotade av de utmaningar som stora delar av vår natur står inför. Arbetet för att lyfta vikten av att ta hand om vår natur och oss själva fortsätter in i 2025.

Jag bor halva året i Colombia där jag får chans att komma närmare den tropiska natur som under åren har blivit mitt huvudfokus. Här på bilden är en ödla av typen basilisk, även kallad ”Jesus Christ lizard” då bakbenen kan röra sig i så pass snabba cirkulära rörelser att den tycks kunna springa på vatten.

När jag är hemma i Sverige bor jag så mycket jag kan i min egenbyggda expeditions-van.

Många turer går till Sveriges vackra nationalparker, i orörd natur där jag trivs allra bäst. Men så ofta jag kan korsar jag gränsen till Norge för att njuta av de vida fjällen och de höga bergstopparna. Här en tidig morgon i en av Norges vackra nationalparker.

Nu när vintern har kommit har jag återigen åkt tillbaka till Colombia där jag till min stora lycka har ett träd utanför sovrumsfönstret som med sina röda blommor lockar till sig kolibris. Det är flera arter som vill åt blommornas nektar, men kolibris är både territoriella och aggressiva – oftast är det just denna kolibri som vinner kampen om nektarn. Visste du att det finns över 320 olika typer av kolibris och att den allra minsta, bikolibrin, bara är 5 cm hög och väger ca 2 gram? 

Som naturskyddsfotograf är det lätt att ofta fokusera på större arter, som apor, valar och elefanter. Men i slutet av 2024 släppte Tamron ett nytt makroobjektiv och som ambassadör fick jag chansen att prova det. Så fantastiskt det är att dyka ned i insekternas egna kungarike – det är nästan meditativt att bara fokusera på att hitta alla våra fantastiska insekter. Kanske kan man tycka att insekter en varm sommardag mest är irriterande, men faktum är att vår värld inte skulle fungera utan dessa fantastiska små nyttogörare. Och när man kommer dem riktigt nära, kan till och med en fluga te sig otroligt vacker.”

Mer att läsa