Gå till innehållet

Natur­julkalendern 2024: Tomas Lundquist

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Tomas Lundquist är bosatt i Nacka utanför Stockholm. Hans naturintresse började med ornitologi på 80-talet men sen 20 år tillbaka är det framförallt kameran som leder till motiven. Utöver fåglar,  blir det en hel del bilder på däggdjur, fjärilar och växter. Motiven finns ofta i Stockholmstrakten, eller på Gotland, där familjen har ett litet torp. Medlem i föreningen Naturfotograferna/N sedan 2013.

Se fler bilder av Tomas bilder på tomaslundquist.comFacebook och Instagram.

“Fotoåret 2024 har varit ett aktivt år där den första halvan var inriktad på ett antal planerade projekt. Det är kul med projekt då det innehåller mycket planering vid ritbordet för att fundera kring vilka bilder man gärna vill ta. Från sommaren och framåt var det mer fokus på fjärilar, fåglar i närheten samt sällsynta fåglar i Stockholmstrakten.

I januari blev det en resa till Skåne/Halland, med fokus på övervintrande vadare. Vi lyckades hitta diverse arter under de extremt kalla dagar som rådde. Nedan en bild på en övervintrande sandlöpare vid Morups Tånge, södra Halland, tagen 4 januari. 

I februari åkte jag till Västerbotten med målsättning att se vitryggig hackspett. Denna sällsynta spett har etablerat ett antal revir på några platser i landskapet och jag lyckades se både en hane och en hona. Bilden nedan är på hanen, tagen mitt på dagen 24 februari i en rejält snårig skog, precis i den miljö de trivs i allra bäst.

I mars blev det en fin resa till Varanger, Norge. Jag ville uppleva både fågelbergen i brytningen mellan vinter och vår, samt försöka se de arktiska ejdrarna i vintermiljö. Det blev riktigt bra vid fågelbergen och bilden nedan visar en hane praktejder i Båtsfjord, plåtad i gryningen i hamnen 24 mars.

I april var planen att uppleva tjäderspel. Jag satt två nätter/dagar i olika gömslen i Västmanland och upplevelsen i sig är oslagbar. Den första morgonen var det klart och en tupp spelade strax utanför gömslet. När solen gick upp, lyckades jag få en bild som jag gärna ville ta, som också ses nedan. Bilden är tagen 23 april.

Under månadsskiftet maj-juni blev det ett projekt på Gotska Sandön. Utöver att njuta av den unika natur som nationalparken erbjuder så var det att fånga det fina ljuset uppe på Bredsandsudde och gärna med uddens lilla koloni med silltrutar som ingredienser. Bilden nedan är tagen på kvällen 1 juni.”

Mer att läsa