Gå till innehållet

Natur­julkalendern 2024: Josefin Nilsson

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Josefin Nilsson är biolog, journalist och fotograf. Hon är medlem i Naturfotograferna och PhotoNatura. Ibland deltar hon som reporter i Naturmorgon i Sveriges Radio.

• Fler av Josefins bilder finns på Josefinnilssonphotography.com och Instagram.

“Vattnet som träffar oss i ansiktet är kallt och hårt. Men vinden som möter oss när vi kliver i land är varm. Den bär med sig en doft av fläder och hav. Dofter av sommar.

Det är oktober på Akkanålke i Arvidsjaurs kommun. Här har snön lagt sig. En flock med snösparvar flyger i kvällssolen. Snösparvar drar ofta runt i flockar så här års.

Platsen är Stora Karlsö och juni går mot sitt slut. De här soldränkta sommardagarna skriver in sig bland mina höjdpunkter från året.
Vi somnar och vaknar med fåglar. Vi ser hur tusen och åter tusen sillgrisslor och tordmular täcker klipporna runt oss.
Fågellivet både hörs, syns och luktar.
Det är ett ordnat kaos. Ett vimmel som träffar hjärtat.

Både sillgrisslan och tordmulen är unika fåglar. Trots att de knappt är högre än ett grässtrå kan de bli upp mot ett halvt sekel gamla. De kan också dyka otroligt djupt på sin jakt efter fiskar. En sillgrissla kan försvinna ner till 80 meters djup medan en tordmule kan ta sig ner till hela 120 meters djup.

Sillgrisslan är knappt högre än ett grässtrå när den står upp. Det är en art som kan bli upp mot ett halvt sekel gammal. En ringmärkt sillgrissla som hittades död var 48 år gammal.

Klipporna på Stora Karlsö har inte alltid varit fulla av fåglarna. En gång var de nästan tomma. En intensiv jakt på sillgrisslor och tordmular gjorde att arterna nästan försvann. Sedan förbjöds jakten på fåglarna och ön skyddades. Den är idag världens näst äldsta skyddade naturområde efter Yellowstones nationalpark i USA.

Sommarnatten vibrerar med liv på Stora Karlsö. Fåglarna tycks inte sova så mycket. När natten blir till dag klättrar en tordmule upp på en sten i havet.

Platser som Stora Karlsö är i fokus i mitt projekt Öar. I projektet skildrar jag artrika platser runt om i landet där den biologiska mångfalden fortfarande finns kvar. Platser som är som öar i ett annars mer exploaterat landskap. Jag har i år föreläst om projektet på Nordens största naturfotofestival i Ski i Norge.

Bokskogen omfamnar dig med sin grönska i Söderåsens nationalpark. Bäcken under bokträden porlar stillsamt. Här växer bland annat trollsländelarver upp.

Under året har jag också medverkat med bilder i Erik Hanssons bok ”Upplevelser i Sveriges natur” och berättat om taggsvamparnas doftrika liv med biologen Emma Enfjäll i Naturmorgon i Sveriges Radio. Men framförallt har jag tagit mig till öarna. Till platserna där grönskan är djup och mångfalden stor. Platser där hotade arter och ekosystem fortfarande finns kvar. Platser som bär på hopp när världen skälver.
Jag önskar dig ett gott nytt år fullt av naturupplevelser.”

På hösten kan upp mot 70 000 simfåglar synas i Hornborgasjön samtidigt. Av dem är bläsand, snatterand och brunand bland de vanligaste. I år syntes den 299:e arten i Hornborgasjön. Våtmarken är en av Europas främsta fågelsjöar. Jag njuter av att kunna spendera vardagskvällar vid sjön.

Mer att läsa