Gå till innehållet
Lappuggla

Lappuggla. Att få uppleva lappugglan på nära håll är en fantastisk upplevelse. Då denna bild är tagen under häckningsperioden så är det mer eller mindre konstant jakt på mat till ungarna. Här har den en sork som med största sannolikhet levererades till ungarna.

Naturjul­kalendern 2024: Jens Söderlund

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Jens Söderlund har haft ett naturintresse sen födseln och började fota när han fick låna en kompis kompaktkamera med undervattenshus i Thailand 2009. Numera blir det oftast mycket makrofotografering under sommaren och fåglar övrig säsong. Han har också haft med kameran på sina hittills fyra volontärresor.

• Se fler av Jens bilder på Instagram eller Facebook.

“Mitt år började med två månader i Namibia där jag volontärarbetade med EHRA Namibia. Den organisationen jobbar för att Namibias ökenelefanter och människor ska kunna samexistera. Detta görs bland annat genom att EHRA tillsammans med volontärer bygger murar runt vattentankar och brunnar i byar kring floderna Ugab och Huab. Sedan går regeringen in och bygger vattendammar för elefanterna som byarna måste fylla på när det behövs. De informerar även bybor hur de ska agera vid möten med elefanter så att undvika konflikter.

Elefant

Elefant. De flesta floderna i Namibia är underjordiska, och där vattnet ligger nära markytan så växer det gräs. Och på sådana ställen så gräver elefanter efter vatten för att dricka och för att svalka sig med.

En volontärperiod är två veckor. Första veckan så är man i en by och bygger på en mur och vecka två är man ute på patrull. På patrullveckan så har vi ett uppdrag från ledningen. Till exempel så skulle vi under en av patrullveckorna när jag var där leta reda på en hona med gps-krage som hade satt hud i kläm och skavde och fota hur det såg ut. Utifrån bilderna så togs beslutet att kragen skulle avlägsnas och såret behandlas. Under dessa patrullveckor hade jag kameran i högsta hugg så det blev en del elefantbilder. Varannan helg så var det ledigt och då åkte jag på olika fototurer, med guide eller hyrde bil och åkte själv. Det blev reptiler, sälar, schakaler, flamingos med mera.

Schakal

Schakal.
I sälreservatet vid Cape Cross fick jag tillåtelse av entrépersonalen att vistas på morgonen innan de öppnar för att få bästa fotomöjligheterna. Dit gick jag längs med stranden från hotellet som jag bodde på. Det låg cirka tre km bort. Hade en ficklampa för att se vart jag gick. Ungefär halvvägs så upptäcker jag en schakal då det blänkte till i dennes ögon. Den schakalen följde sedan efter mig till sälkolonin. Den höll ett avstånd på cirka 20 meter och stannade så fort jag stannade. Förhoppningen med besöket var att få bild på när schakaler åt på sälkadaver som låg på stranden. Fick inte riktigt den bild jag ville. Men den schakal som hade följt efter mig gnagde vid ett tillfälle på ett sälskelett.

Sent i mars så fick jag nys om att lappugglor hade synts till inte allt för långt hemifrån. Jag spenderade nog 100 timmar på våren och sommaren vid lappugglorna. Såg dem ofta och fick lite bra bilder som är nåt att ha.

Lappuggla

Lappuggla. Att få uppleva lappugglan på nära håll är en fantastisk upplevelse. Då denna bild är tagen under häckningsperioden så är det mer eller mindre konstant jakt på mat till ungarna. Här har den en sork som med största sannolikhet levererades till ungarna.

Under sommaren fick jag även chans att fota fyra rävungar, det var en helt fantastisk upplevelse. Rävungar är otroligt nyfikna och busiga så det hände saker hela tiden.

Räv

Räv. En av de få stunder som en av rävungarna låg stilla efter en massa bus och lek.

Efter sommaren så var jag faktiskt lite mätt på att fota så under hösten så har jag inte varit så aktiv. Tog en tripp i september till Dovre för att fota myskoxar. Två dagar spenderade jag uppe på Dovre och fick uppleva dessa urtidsdjur. Bra väder, framförallt på lördagen, gjorde att när det inte gick att fota så var det bara att njuta av lugnet uppe på fjället. Nu på senhösten har fotosuget åter kommit tillbaka då det har dykt upp vällvilliga hökugglor.

Myskoxe.

Myskoxe. Vid min vistelse på Dovre fick jag se två kalvar. Detta var den lite större av dem och här passerar den ett litet vattendrag.

I år blev det tyvärr väldigt lite makrofotograferande.”

Mer att läsa