Gå till innehållet
Alträsk i dimma i gryningen.

Alträsk i dimma i gryningen.

Natur­julkalendern 2024: Elisabeth Liljenberg

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Elisabeth Liljenberg är medlem i PhotoNatura sedan 2015 och bosatt på landsbygden i nordöstra Skåne. Hon har medverkat i ett 50-tal utställningar och är publicerad i en rad tidskrifter, böcker och andra typer av trycksaker. Tillsammans med sin man, Håkan, håller hon också fotokurser och bildvisningar.

• Se fler av Elisabeths bilder på www.eliljenbergphotoart.com och Facebook

“Fotoåret 2024 startade tyvärr dåligt med en axelskada som gjorde att jag inte ens kunde lyfta en kamera. Men det innebar att det i stället dels fanns gott om tid att reflektera bakåt över mitt fotograferande, dels fundera på framtida bildskapande. 

Under tidigare år jobbade jag mest med så kallade kreativa bildstilar men hade nu halkat in i ett mera dokumentärt bildspråk och då inte känt mig riktigt nöjd med mina bilder. Dags att gå tillbaka och ta fatt i det kreativa igen det vill säga det som jag tycker är roligast.

Framåt april blev det äntligen möjligt att försiktigt starta upp utrustningen igen.

En av de första utflykterna gick till det lilla naturreservatet Kjugekull, nära Kristianstad. Platsen har en gång varit en ö och utgörs av en urbergskulle ”pepprad” med stenblock. Ett artrikt myller av träd, buskar och blommor varvat med en matta av vårblommor gör platsen speciellt vacker på våren. 

Den här dagen fastnade jag för tuvorna med gullvivor och backsippor högt uppe på kullen. En frisk vårvind och gassande sol fick styra hur jag tog mig an motivet.

Backsippor och gullvivor.

Några dagar i mitten av maj blev det dags för PhotoNaturas årliga vårutflykt. Den här gången gick turen till den vackra ön Tjärö i Blekinge skärgård. Här finns bevarat en klassisk skärgårdsmiljö som också inkluderar vandrarhem och en mysig restaurang nere vid klipporna. På ön finns gott om fina vandringsleder där man hela tiden skymtar havet. Tjärö täcks av gles ekskog och rester av traditionella hagmarksmiljöer. Det blev strövtåg med både landskapsfoto och macro från morgon till kväll. Mest av allt njöt jag av den färgrika paletten på klipporna, näktergalen kvittrande och äppelblomsdoften på kvällen..

Klipphällar med utsikt över innerskärgård

Klipphällar med utsikt över innerskärgård.

Dags för försommarens obligatoriska resa till Öland – mitt smultronställe. Här har jag lekt mig igenom alla barndomens somrar och återkommer sedan dess alltid en eller ett par veckor varje år. Det är något särskilt med ljuset och rymden över det platta landskapet, med den doftande tallskogen, solvarma stränder och alla ängar med otaliga orkidéer. På norra delen av ön finns utspritt flera områden med orkidén svärdsyssla. Blommorna är ganska höga, 30-40 cm och växer i dunklet i gles tallskog. Man får ner på backen med macroobjektiven och förbereda sig med rejält med myggmedel för här blir man attackerad omedelbart. Den här orkidén ser lite annorlunda ut med sina glesa blommor och jag tror att många människor inte ens inser att det är en sällsynt art. Blommorna riskerar hela tiden att försvinna till buketter i någons hem, något vi fått erfara några gånger när blommorna plötsligt är avklippta.

Svärdsyssla med mygg.

Svärdsyssla med mygg.

Väl framme i sommartid är aktiviteten lägre, det är mycket annat som lockar. Lite fjärilar och insekter fastar på bilderna men som fotograf bidar jag min tid till hösten. Perioden september till november blir det många utflykter till våra närområden med bokskogen i sin vackraste skrud. Vi människor har ju förmånen att ha ett rätt bra färgseende, något som jag är tacksam för och gärna utnyttjar i mina bilder. De här månaderna tog jag tag i det kreativa bildspråket igen och fortsatte att utveckla mina fotoexperiment. Jag är mer intresserad av att skildra ett intryck eller en stämning i mina bilder än att dokumentera det jag ser.

Mosaik i bokskog. 

Mosaik i bokskog. 

Tillsammans med goda vänner gjorde vi en fotoutflykt till Danmark under senhösten, närmare bestämt till Klampenborg/Dyrehaven strax norr om Köpenhamn. Detta är ett naturreservat, 1 100 hektar stort, med park- och skogsmiljö, känt bland annat för en mängd hjortdjur av olika arter som lever där. Parken består av omväxlande miljöer med enorma gamla träd, främst bok och ek men också fina ängar, våtmarker och tätare skog.

Alträsk i dimma i gryningen.

Alträsk i dimma i gryningen.

Så är det snart ett nytt år och vår flytt går till nya omgivningar som förhoppningsvis betyder ny inspiration som fotograf. Önskar alla läsare god jul och gott nytt år.”

Mer att läsa