Gå till innehållet

Stare.

Natur­julkalendern 2024: Anders Blomdahl

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Anders Blomdahl har varit fågelskådare sedan mitten av 70-talet och bor idag havsnära i Blekinge, omgiven av rik natur. Han arbetar delvis som naturfotoguide åt Fågelguidning och ägnar sig gärna åt naturfotoprojekt i närnaturen när han inte håller föredrag eller fotoworkshops.

• Se fler av Anders bilder på www.andersblomdahl.se och Instagram

“Mitt fotoår 2024 kan nog närmast beskrivas med några få större projekt. Ett projekt som handlar om närproducerade foton i min hemmiljö, samt två fotoresor utomlands. 

Vi bor i ett fint område i Blekinge med mycket omgivande natur, närliggande naturreservat och Natura 2000-områden. På tomten har vi under flera år arbetat med att skapa en större biologisk mångfald, genom en lång rad åtgärder. En stor del av tomten är numera natur, där tidigare gräsklippta ytor får växa fritt och slås med lie varje höst. På bara några år har dessa ytor omvandlats från sterila gräsmattor till blomsterängar med massor av insekter. Sandblottor bevaras för solitära bin, ett stort bihotell har anlagts, död ved har lagts upp som faunadepåer och tomten har fått en liten damm till nytta för både fåglar, grodor och insekter. Särskilda platser har iordningställts för att gynna hasselsnok, som med glädje har flyttat in och blivit en regelbunden syn under sommaren. Samtidigt som dessa åtgärder bidrar till en rik biologisk mångfald, så har det gett mig fantastiska möjligheter för fotografering i min direkta närmiljö. Så för att visa allt som finns här har jag under gångna året haft ett fotoprojekt, ”Projekt närproducerat”. Där har jag publicerat en bildserie per månad, med foto tagna hemma på tomten eller i dess direkta närhet. Några av de bilder som är tagna hemma på tomten under året visas här. 

Rödvingetrast.

Året här hemma börjar som på de flesta platser, lugnt och stilla i en vinterdvala. Då blev mitt fotograferande närstan uteslutande fokuserat kring tomtens fågelmatning. När våren sedan gjorde sitt antåg ökade snabbt antalet fotomotiv. En särskilt stark händelse blev ett rejält bakslag med snöfall i april, mitt i trastarnas flyttningstid. Mängder av trastar tvingades ner och vi fullständigt invaderades av tal- och rödvingetrastar. Jag försökte en uppskattning och landade i runt 1000 rödvingetrastar och 200 taltrastar runt tomten! Just rödvingetrast var en art jag inte hade några bra bilder på tidigare, så det var väldigt trevligt att sitta i ett gömsle hemma på tomten med rödvingar som hoppade runt i lätt snöfall.

Stare.

Ett annat trevligt projekt under våren och försommaren blev tomtens starar. Vi har ganska många starholkar uppsatta och de flesta blir varje vår ockuperade av häckande par. Staren är en personlig favorit, mysigt familjära fåglar med en härlig sång som hörs under hela våren. De är samtidigt väldigt vackra när man lyckas fånga dem i rätt ljus, så att färgerna framträder. Bilden här är fotograferad en tidig vårmorgon, när solen just gått upp och färgar fjolårsgräset nästan i guld. Det tillsammans med starhannens metallglänsande fjäderdräkt gav en färgrik bild, på en fågel vi oftast bara uppfattar som svart.    

Brunvattrad gördelmätare.

En tomt med rik biologisk mångfald ger också en stor mångfald av insekter. Sommarmånaderna blev min fotografering mycket fokuserad till insektsfaunan och då med särskilda projekt för glasvingar och nattfjärilar. Vi tänder ofta en LED-lampa nattetid, särskilt anpassad för att locka nattfjärilar. Det är fantastiskt spännande att lära sig dessa nattaktiva fjärilar, att se hur alla de olika arterna varierar i förekomst under året och förstå hur många olika fjärilsarter som faktiskt flyger där ute i natten som vi normalt aldrig ser. Bara under en helt normal säsong så landar det sammanlagt flera hundra olika arter vid lampan. De är också väldigt trevliga att fotografera, både för att visa vilka fantastiskt vackra nattfjärilar vi har i landet, men också för att illustrera vilket fint kamouflage många av dem har. Bilden här på en brunvattrad gördelmätare är ett exempel på det senare, när den vilande fjärilen smälter in så fantastiskt väl mot det vissna lövet. Fotograferad nattetid med blixt och en diffusor på blixten för att mjuka upp blixtljuset. 

Andra större fotoprojekt under året har skett utomlands, i min roll som reseledare för naturfotoresor. Under februari reste jag med en grupp till Vietnam i Sydostasien, ett resmål som inte riktigt upptäckts ännu hos naturfotograferna. Här finns en stor mångfald av vackra och färggranna fågelarter, men samtidigt också en otrolig rikedom av reptiler. Under hela resan hade vi med oss en duktig reptilguide, som var helt fantastisk på att hitta ormar, ödlor, grodor och annat spännande. Fotografering av ormar tycker jag är väldigt spännande, det är fascinerande djur som skapar ett obehag hos många människor. Så att försöka fotografera dem på ett sätt som skapar vackra och spännande bilder, kan förhoppningsvis skapa en lite större förståelse och tolerans för dessa nyttiga djur. På bilden syns en helt harmlös liten orm som heter Hampton’s slug-eating snake, alltså en orm som specialiserat sig på att äta sniglar!  

Hampton’s slug-eating snake.

Den andra resan för året gick till Bulgarien i juni. Bulgarien är ett av de där östeuropeiska länderna där det ibland känns som man förflyttas många år tillbaka i tiden. Man ser fortfarande bönder som åker med häst och vagn och det finns fina orörda naturområden kvar som inte exploaterats. Överallt på landsbygden hör man sommargyllingar, turturduvor, härfåglar med flera och på de blomsterrika ängarna ser man massor av fjärilar och andra insekter. Just insektsfotografering var ett av målen med resan, vid sidan om den mer traditionella fågelfotograferingen. I Bulgarien finns några väldigt speciella arter av sländor, som gör sig så otroligt fint på bild. En av dessa heter Spoonwing lacewing, en vacker insekt som med sina skira svartvitfläckiga vingar och långa stjärtspröt nästan ser ut som ett sagoväsen hämtat från en fantasyfilm. Jag fick tillfälle att fotografera denna art en tidig morgon, samtidigt som solen sakta gick upp över bergen i bakgrunden. Det var ett lätt molntäcke denna morgon, som solen sken igenom. Ett perfekt scenario för att experimentera lite! Jag valde att göra en underexponerad bild med insekten rakt mot solen, samtidigt som jag använde en försiktig blixt för att lätta upp insekten lite så att den inte bara blev en svart silhuett. Resultatet blev riktigt spännande, tycker jag. 

Spoonwing lacewing.

Nu ser jag fram mot ett nytt år, med nya möjligheter och nya fantastiska upplevelser och motiv framför linserna. Som vanligt med lite fotoprojekt som just nu håller på att utvecklas i tankarna. God jul och gott nytt år alla naturvänner!”

Mer att läsa