Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Niclas Ahlberg

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Niclas Ahlberg fotograferar gärna på Gotland, vilket bland annat skildras i hans bok ”Ljusets avsked & återkomst”. Han vill med sina bilder lyfta fram det vackra och skyddsvärda i vår natur. 2019 blev Niclas invald i föreningen Naturfotograferna 2019 och har genom åren placerat sig långt fram i flera internationella fototävlingar. Dessutom har han ställt ut sina bilder på många platser, senast Abecita Popkonst och Foto, Stora Karlsö och Nacka konsthall.

• Se fler av Niclas bilder på Niclasahlberg.seFacebook eller Instagram.

Utställningar
Året började ungefär där det gångna året slutade. Nämligen med utställningspyssel. Utställningen Gotlandsljus monterades ned i slutet av januari och delar av den hängdes upp på Naturum i Tyresta Nationalpark. Där fick den hänga till det var dags att ta ned den igen för transport till Gotland för Vernissage i påskas på ännu ett Naturum. Denna gång i Vamlingbo. Det kändes som att utställningen hittat hem. Bilden Kusinträff får illustrera utställningen. Bilden fick också en framskjuten placering i Nordic Nature Photo Contest.

Kusinträff – ägretthägrar och gråhägrar sitter tillsammans på ett rev och avvaktar att ljuset ska bli tillräckligt starkt för att kunna starta dagens fiske.

Premiär som reseledare
I slutet av mars gjorde jag premiär som fotografisk värd för Zoom fotoresor. Resmålet var Varanger dit jag åkte tillsammans med 8 gäster. Vi besökte det fantastiska fågelberget Hornöya som med sina stora kolonier av sillgrisslor, toppskarvar, tordmular och lunnefåglar är ett paradis för fågelfotografer. Vi bjöds på bistert väder. Kalla nordliga vindar med snö och kyla. Intressant ur ett fotografiskt perspektiv men med inställda färjor och uteblivna fåglar som resultat. Men så kan det vara i arktis. Turen gick vidare till Båtsfjord för fortsatt fotograferande av spännande arktiska arter. I båtsfjord är det framförallt fokus på praktejder och alförrädare som vi fotade både från gömsle och från båt. Även där ställde hårda vindar till det. Sista anhalten var Pasviksdalen där arter som tallbit, lappmes och lavskrika väntade. Vi åkte hundspann dit och det blev en trevlig dag.

Isolated – Två toppskarvar avskurna från omgivningen på sin sten.

Puffinwalk – En lunnefågel tar ett steg i snön på Hornöya.

Gotlandslugnet
Efter Varangerturen var det skönt att möta våren på Gotland. Det blev många morgnar med mina kompisar i havsvikarna. Det är ju ändå i den gotländska leran som jag trivs absolut bäst.
Att få ligga i sitt gömsle i mörkret och lyssna på när livet så sakteliga sparkar igång för dagen är verkligen en ynnest och energiboost. När ljuset kommer och bryter genom sjöröken som man ofta har i april och början av maj finns det inget ställe som jag heller skulle vilja vara på.

Together – ett par skärfläckor har funnit varandra och bestämt sig för att bilda familj. De födosöker tillsammans i morgondimman.

Tavvavuoma
I månadsskiftet maj/juni åkte jag på uppdrag till Tavvavuoma. Ett område som är väldigt artrikt och dessutom har en hög densitet på individer av varje art. Det som gör området intressant för fåglarna är palsar. En pals är som en kulle som skjuter upp ur myren som ett tjälskott. En förutsättning för detta är att det finns permafrost. Det har varit så i detta område men tyvärr gör klimatförändringarna att palsarna börjar kollapsa.

Jag spenderade en fantastisk vecka däruppe och fyllde minneskorten med fjällfåglar. Blåhakar, lappsparvar, jorduggla, änder, diverse vadare. En blåhake får illustrera denna vecka.

Framed- en blåhake inramad av belyst fjällvegetation.

Ett nytt kapitel
För mig personligen blev detta år också en viktig ”milestone” då jag sålde mitt bolag inom media som jag drivit i 25 år. I och med detta bestämde jag mig för att ägna mina återstående år i yrkesverksam ålder till att bli professionell naturfotograf. Vi få se hur det går. Det känns oavsett otroligt roligt och spännande att kunna satsa all min tid, inte bara fritid på naturfotografering.

Till sist vill jag önska er alla en god jul och ett riktigt gott nytt foto-år 2023.”

Mer att läsa