I Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Magnus Friberg är född, uppväxt och bosatt på Närkeslätten alldeles intill naturreservatet Kvismaren. Han fick ärva ett brett naturintresse från sina föräldrar, men snöade ganska tidigt in framför allt på fåglar. Och någon gång i sena tonåren så väcktes intresset för fotografering då han studerade mediaprogrammet på gymnasiet. Fram till 2021 var fåglar i princip det enda han fångade på bild.
“Någon gång under försommaren 2021 så började dock en viss mättnadskänsla infinna sig. Jag blev allt mindre motiverad att ge mig ut att skåda och fota fågel. Jag saknade kickarna, ni vet dom där som får pulsen att rusa och man känner ren eufori över något man sett eller fångat på bild. Så jag började snegla på andra saker i stället, först ut var orkidéer. Ett projekt som innefattar att se och fota alla Sveriges orkidéer tog form. Ett bra makroobjektiv införskaffades och motivationen att både ge sig ut i naturen och att fotografera kom tillbaka direkt.
Det fanns bara ett litet problem, orkidésäsongen är väldigt kort. Vad skulle jag ägna mig åt resten av året? Det var då jag upptäckte att svamp är så ofantligt mycket mer än bara matsvamp. Jag hittade egentligen av en slump några väldigt vackra svampar som jag fotograferade utan att ha en aning om vad det var. Några bilder blev väldigt uppskattade och detta gav mig direkt en kick att både fotografera, och lära sig mer om svamp. Man kan säga att detta hände i slutet av 2021, och att hela mitt 2022 har gått helt i svampens tecken.
Ganska tidigt på året så hittade jag min första nya art för landet, en liten slemsvamp vid namn Arcyria minuta. Vän av ordning vill nog påpeka här att slemsvampar inte är svampar, och det är helt riktigt, dom är faktiskt inte ens nära släkt med varandra, trots namnet. Efter det så har det blivit ytterligare två nya Sverigearter, ytterligare en slemsvamp (Diacheopsis nannengae) samt en faktisk svamp (Pyrenopeziza dilutella). Det är såklart ofantligt kul att hitta nya arter för landet, men det jag faktiskt uppskattar mest med mitt nyfunna svampintresse är att vara nybörjare igen, man blir så glad över det lilla. Det behöver inte vara något ovanligt man hittar för att pulsen ska gå upp eller för att man ska bli riktigt glad. Och även vanliga svampar blir väldigt vackra på bild.
När jag fick frågan att vara med och presentera mina bilder här så bestämde jag mig för att välja ut fem väldigt vackra, men också vanliga arter för att visa på den skönhet som finns alldeles runt våra knutar, men som dom flesta bara går förbi utan att se. Det finns otroligt mycket att hitta utan att ge sig i väg på några långa strapatser. Jag har till exempel under året hittat knappa 20 tidigare ej rapporterade svamparter i Närke i min trädgård.
Hoppas bilderna kan inspirera någon att vidga sina vyer lite, så kanske vi ses i svampmarkerna 2023.”