Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2022: Josefin Nilsson

Naturjulkalendern 2022 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Josefin Nilsson är biolog, journalist och fotograf. Hon är medlem i Naturfotograferna och PhotoNatura. Ibland deltar hon som reporter i Naturmorgon i Sveriges Radio.

• Fler av Josefins bilder finns på Josefinnilssonphotography.com och Instagram.

“Sensommar. Svalornas småprat i skyn. Fackelblomster som vajar i vinden och fladdermöss som far i mörkret. Det är så lätt att längta dit nu.

Fackelblomster
I juli, augusti och september lyser fackelblomstren upp strandkanterna vid Hornborgasjön. Fackelblomster trivs i fuktiga miljöer.

Jag har fotograferat i den vardagsnära naturen i år. Utforskat det som är nära mig. Jag har dykt ner bland surrande humlor, stannat upp vid spåren i sanden och gett mig ut i dimman. Det finns så mycket som är vackert här och så mycket att se. Sedan några år tillbaka bor jag vid Hornborgasjön. Att bo på en plats som har en sådan mångfald som det finns här gör mig och mitt liv rikare. Jag tror att det är så för många med mig.

Skrattmåsens vingslag
Skrattmåsar är riktiga allätare. Ofta äter de daggmaskar men det är också vanligt att se skrattmåsarna fånga insekter i luften. Det är en vacker syn.

Allra mest älskar jag försommarkvällarna vid Hornborgasjön. Just en sådan försommarkväll är mitt starkaste fotominne från det här året. Fjädermyggor i tusentals hade kläckts och glänste i guld när kvällen kom. Skrattmåsarna flög sina rundor och de svarthalsade doppingarna matade sina ungar. De häckar i skydd av skrattmåsarna på de tätt bebyggda häckningsöarna i Hornborgasjön. Naturen är full av sådana samspel. Allt hänger ihop. När en art minskar i antal så påverkar det flera andra. Därför riskerar den stora minskningen av arter som vi ser på planeten nu att leda till effekter som är större än vi kan förutspå.

På väg ut i världen
Tusentals frökapslar kan lämna en enda maskrosplanta. När vinden kommer tar de fart och ger sig ut i världen.

Under året gavs också boken ”Mästarnas goda råd” ut. I den delar jag och nio andra naturfotografer med oss av tips på hur du som fotograferar naturen kan utvecklas. För mig handlar tipsen mycket om just det som jag har ägnat mig åt i år. Att lära känna naturen runt sig och de arter som du fotograferar. Jag hoppas att jag med mitt fotograferande kan öka intresset för naturen som finns runt oss men också de stora utmaningar som den och vi står inför.

Sädesärlans fotspår
På sensommaren är det fullt av sädesärlor. Det är en snabb och älskvärd fågel. Kolla bara på sädesärlans fotspår i sanden och hur du nästan kan ana hur den flyger iväg på spåren i högre hörnet av bilden. Ett par av sädesärlor kan ha två kullar med 4-7 ungar per sommar.

Jag hoppas att du som läser det här har haft ett bra år och att du får ett gott nytt år.”

Surr i biparadiset
Bredvid skolan där vi bor har engagerade krafter skapat ett biparadis med hjälp av ett LONA-projekt (lokala naturvårdssatsningar). Det 700 kvadratmeter stora området var tidigare gräsmatta. Nu är det fullt med blommor och insekter här. Det är underbart att utforska området och lyssna till surrandet. En bieffekt är att det är fantastiskt att fotografera där. Här syns vad jag tror är en mörk jordhumla.

Mer att läsa