I Naturjulkalendern 2021 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Simon Carrington är en 20-årig naturfotograf och fågelskådare från Kalmar som bor i Halmstad. Han har varit aktiv fotograf sen 15-16 års ålder och blir bara mer och mer intresserad för varje dag som går. Han uppskattar “glada skarpa bilder, med mycket färger där förgrund och bakgrund smälter ihop bra i kombination med intressanta kompositioner” och har också börjat fundera på en mer konstnärlig, och fantasieggande stil. Han vann pris som årets unga nordiska naturfotograf 2019 och har bland annat varit med i P1:s Naturmorgon.
“Mitt fotoår 2021 har varit absolut fantastiskt! Till en början var det rätt jobbigt och fotolusten och kreativiteten försvann en stund under vintern i brist på motiv. En kväll under “svackan” gav jag mig ut och började experimentera vilt med nattfotografering för att få igång fotandet på något sätt och fick sedan häftigt nog till mitt coolaste projekt för året enligt mig själv, med nattfoton på en urban rörhöna! Ibland ska motivationen tryta och man ska jobba i uppförsbacke, för att nytänkande och spännande ideer ska uppkomma!
Efter att sagt upp mig från mitt kortvariga jobb hos Hemtjänsten i Kalmar jag haft sedan sommaren 2020, så hade jag hela april, maj och delar av juni fritt för att bara fotografera, fram tills mitt sommarjobb började. Detta ihop med att jag fick låna mina föräldrars bil i princip när som, gjorde att jag kunde planera upp för många långa dagar ute i naturen! Efter att ha tagit körkortet våren innan, så var det som en befrielse att kunna få ha så här stor frihet! Jag började planera upp mitt fotograferande rätt noggrant och bland annat välja ut vilka målarter jag ville ha, var och när jag skulle försöka fota dom och så vidare. Sedan jag under vintern köpt in ett flytgömsle, blev det stort fokus på att experimentera med det! Framförallt blev det doppingar till en början och 2 månader senare hade jag fått riktigt fina foton på Sveriges fem häckande dopping-arter (inklusive svarthalsad dopping).
Under slutet på maj fick jag till en fin vecko-vistelse på ön Utlängan i sydöstra Blekinge, mer för fågelskådning där jag kunde hänga in roliga arter såsom en obestämd rödstrupig sångare, busksångare, bra inflöde av rosenfinkar och en kaspisk trut. I början på juni fick jag en kort anställning av Calluna, direkt efter vistelsen på Utlängan, där jag åkte upp mot Borlänge/Gävle-trakterna för att inventera lommar och rovfåglar under drygt 2,5 vecka. Där fick jag utanför inventeringsarbetet, framförallt i Gävle, bekanta mig med en hel del roliga arter på nära håll, såsom flodsångare, busksångare, kornknarr och lappuggla med ungar.
Hemkommen efter några tuffa veckor med en hemlängtan som jobbats upp under en lång tid, var det dags att börja hitta på nya ideer! En rätt urban hornuggle-familj visade sig vara ett perfekt projekt och under kanske 2-3 veckor jobbade jag mycket intensivt och stundom otroligt nära med iaf två vuxna fåglar och två kullar på fyra respektive fem ungfåglar.
Slutligen innan flytten till Halmstad och plugget, blev det även ett intressant projekt, ur fågelskådningsperspektiv, där jag nördade ner mig på trutarna vid Moskogens avfallsanläggning under juli/augusti och kunde slutligen nå upp till en summa på tolv kaspiska trutar födda i år samtidigt, en siffra som var fyra gånger högre än det tidigare rekordet för Småland. Efter flytten till Halmstad blev det såklart svårt att hitta tid för fotograferingen, men jag hann med två otroligt fina upplevelser under hösten! Först och främst några underbara havsfågeldagar runtom Skummeslövsstrand/Hovs hallar där jag kunde hänga in spetsbergsgrissla, lunnefågel, grålira, klykstjärtad stormsvala, alkekung och stormfågel. Det finns absolut inget bättre än havsfågelskådning! Absolut sist, för att avrunda av året blev det en dags-trip till rubinnäktergalen runt Vargön i Vänersborg som visade upp sig otroligt fint! Häftigt att få fota en sådan raritet och även träffa en massa nya och bekanta skådare!”