Naturjulkalendern 2020: Tomas Lundquist
I Naturjulkalendern 2020 presenteras varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Tomas Lundquist har fotograferat natur, i synnerhet fåglar, i drygt 15 år. Fågelintresset sträcker sig långt tillbaka (ca 40 år) och han har en förkärlek för arktiska miljöer. Utöver Arktis och skandinaviska fjällen, fotograferar Tomas helst i sin närhet samt på Gotland. Han är medlem i föreningen Naturfotograferna /N sedan 2012.
• Se fler av Tomas bilder på Tomaslundquist.com, Facebook och Instagram.
“År 2020
Detta år varit ett annorlunda år i många bemärkelser. Vintern var relativt mild i Svealand, sommaren var ganska normal och hösten har också varit mild. Parallellt med detta har pandemin förändrat våra liv totalt. För egen del har det i stort varit positivt, åtminstone ur ett naturfotoperspektiv. Mer tid och fokus har lagts på naturen i vår närhet. De flesta bilderna i årets bildskörd är tagna i Svealand men en avstickare till Ljungdalsfjällen blev det under midsommar samt ett antal veckor i vårt lilla torp på Gotland.
Vintern/våren gav otaliga tillfällen att studera tallbitar, i sällan skådat antal. Flera hökugglor gladde i Uppland och grodleken bjud upp till show i april.
Glädjande var att ett gäng storlommar visade sig fint i en sjö inte långt hemifrån. Lommar signalerar så mycket natur för mej.
Ugglorna i Svealand verkar ha haft ett bra år, där jag fick tillfälle att spendera en natt i gömsle, i närheten av ett boträd med slagugglor.
Sommaren på Gotland bjöd på ovanligt få fjärilar i år, tyvärr men de brukar fluktuera mellan åren så vi får hoppas på ett uppsving 2021. Ett dygn spenderades i det fantastiska naturreservatet Knuthöjdsmossen i Västmanland, där utöver den vackra naturen, småtimmarna står som huvud-dragplåster.
Hösten har varit ovanligt mild och när jag skriver detta (02 november) är det 14 grader ute. Antalet pilgrimsfalkar på Gotland har varit gott under hösten, vilket känns som ett värdigt kvitto på att allt hårt och idealt arbete som personer har gjort under drygt 40 år verkar ge glädjande resultat.
En hermelin har bjudit stockholmare på show i Angarn. Det är inte varje år man ens ser en hermelin men under hösten har det gått utmärkt!”