Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2019: Staffan Widstrand

Naturjulkalender 2019 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Staffan Widstrand är en prisbelönt naturfotograf som startade upp naturprojektet Wild Wonders of Europe. Han har varit med och drivit bland annat De 5 stora, Naturens bästa, Rewilding Europe, är delägare i naturresebyrån Wild Nature Photo Adventures och arbetar nu främst med Wild Wonders of China. Staffan har gett ut 18 böcker (varav fem utsetts till Årets pandabok av WWF), blev årets naturfotograf i Sverige 2001 och har haft mängder av bilder på prispallen i stora naturfototävlingar.

• Fler av Staffans bilder kan ses på Staffanwidstrand.se, Instagram och
Facebook.

TAIGAHIMLENS OKRÖNTE HÄRSKARE
Kungsörnen, Aquila chrysaetos, är ett flygande kraftpaket som rår på de flesta djuren i skogen. Vid boplatsstudier av örnarnas bytesval fanns till och med varg med bland bytesdjuren! Bilden från ett fint ekoturismgömsle i Västerbotten, där man sitter varm och god, trots att utomhustemperaturen passerar minus 30 C, i ett landskap som är så nära skogsvildmarksdrömmen i midvintern. Klätt i flercentimeterlång rimfrost, ett ordentligt snölager, upplega på träden och knirr under skorna på promenaden till gömslet, som ligger alldeles invid ett stort urskogsreservat. En upplevelse i absolut världsklass och hit ledde jag en tur i januari 2019 åt Wild nature fotoresor. Detta är vårt lands urnatur. En del av den sista tofsen på 1% av vårt skogliga naturarv som ännu inte blivit totalskövlat. Nikon D850, 600mm/4 EFLED

“Jag började fotografera som ung fältbiolog i 13-årsåldern. Det gick väl sådär, men var jättekul och sakta lär man sig av alla sina misstag. Vid 24 års ålder kände jag mig redo att starta jag egen firma som fotograf och kom med i bildbyrån Naturbild, vilket var jätteviktigt för min fotografiska utveckling. Ännu bättre blev det då jag strax senare fick jobb som bildredaktör på Bokförlaget Natur & Kultur.

Sedan 31-årsdagen för snart 30 år sedan är jag frilans på heltid med världen som arbetsfält och med lusten att göra fina bilder och att se den där världen med egna ögon, kombinerat med en hängivenhet till natur och naturskydd, som primus motor.

GALET EXOTISK
En praktejderhanne, Somateria spectabilis, i Varanger, Norge. Att överhuvudtaget komma så nära denna galet exotiska, färggranna och hög-arktiska and, dessutom i så låg vinkel, beror på att en duktig lokal ekoturismarrangör driver ett praktiskt flytande gömsle här. Gömslet är som en flytbrygga med en husliknande byggnad ovanpå, så man är bortom synhåll för fåglarna och ur vinden för sin egen bekvämlighets skull. Det har skottgluggar i vattenlinjen och här ligger man ner och fotograferar fåglarna, ofta på mycket nära håll. Praktejdern står säkert med som en av topp-10 önske-arterna på många fågelskådares och -fotografers önskelista varje jul! Varanger är ett arktiskt toppenställe och dit ledde jag två resor med Wildnaturefotoresor i 2019. Nikon D850, 600mm/4 EFLED

Numera är jag en ganska flitigt internationellt publicerad och hyggligt prisbelönt fotograf och författare, som sedan ett par år mestadels arbetar med projektet ”Wild Wonders of China”. Syftet med det är att hjälpa till att visa upp de nästan okända delarna av det kinesiska naturarvet för ett maximalt antal människor i världen och samtidigt berätta om naturskyddets snabba och likaledes okända framsteg därborta. Detta för att inspirera hundratals miljoner människor både i Kina och i andra länder att bry sig mera om sitt eget, omistliga naturarv.

Med det tidigare masskommunikationsprojektet jag startade upp, ”Wild Wonders of Europe”, nådde vi 2008-2018 ut till över 800 miljoner människor. Därutöver har jag varit inblandad i att starta och driva projekt som ”De 5 Stora”, ”Rewilding Europe”, ”Naturens Bästa” och ”Wild Sweden”. Sedan 2017 är jag också delägare tillsammans med Jan Pedersen, Brutus Östling och Henrik Karlsson i den trevliga och ambitiösa naturfotoresebyrån ”Wild Nature Photo Adventures”. Jag har utnämnts till så kallad ”National Geographic Explorer”, jag är Nikon-ambassadör sedan 1997 och blev 2011 mottagare av det holländska Postkodlotteriets prestigefulla hederpris ”Den Gyllene Vimpeln” (i en exklusiv trio tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton!).

ATT TUPPA UPP SIG
Grå påfågelfasan, Polyplectron bicalcaratum, i det oerhört mångfaldsrika Tongbiguan Biosphere Reserve, i Yunnanprovinsen i Kina, alldeles på gränsen till Burma/Myanmar. Med sina 27 fasan-arter är Kina epicentrum för världens fasaner och det verkar som de utvecklats här under årmiljonernas gång och sedan spritt sig till grannländerna. På bilden en tupp som visar upp sig för att imponera på honorna. Det lyckades, kan jag dessutom meddela. April 2019. Nikon D850, 600mm/4 EFLED

2019 har varit ett intensivt år för min del
Först en inspirerande och lärorik vecka hos National Geographic Society i Washington DC. Därefter två intensiva fotoexpeditioner till Taiwan på ett National Geographic stipendium.Fotoexpeditioner för Wild Wonders of China i Yunnan, Sichuan och Qinghai (snöleopard!).

Så ledde jag resor för Wild Nature Fotoresor – två till Varanger, en till Kina, en till kungsörnarna i Västerbotten och en rekresa i Indien. Samt en flytgömslekurs i Litauen och en fjällvandring i Sarek. Därutöver satt jag och brottades med att ställa bilder, visa bildföredrag runtom i landet och att försöka hitta pengar till alla expeditioner och projekt.

MUMS!
En svarttärna, Chlidonias niger, som matar sin nyligen flygga unge på flytbladsvegetationens näckrosblad i Nemunasflodens delta i Litauen. Bilden tagen från ett uppblåsbart flytgömsle där man själv är i vattnet upp till bröstet och kameran på en slags stor flytring med ett litet camouflagetält över. Det är häpnadsväckande hur nära man kan komma annars skygga fåglar och djur som inte riktigt kopplar ihop dessa flytande småtält med människans skrämmande utseende. Riktigt gediget kul var det också, en märkligt behaglig upplevelse att vada eller sprattla runt i vatten upp till bröstet och ändå i timvis vara helt varm och torr i sin torrdräkt, med lager av god ullfrotté innanför! Att bada men ändå inte, liksom. Samtidigt som man är klädd i en slags Harry Potter-osynlighetsmantel! Juli 2019. Nikon D850, 600mm/4 EFLED

Tack kollegor och partners i de olika projekten, tack alla resenärer på fotoresorna och tack till min lugnt effektiva assistent Ann Dahlberg. Slutligen jättetack och kram till goa familjen som låter mig vara borta hemifrån så mycket!

TASSE GRÅ
En tibetansk varg, Canis lupus filchneri, kikar upp över kullens kant för att hålla ett öga på oss. Resten av den sjuhövdade familjen höll sig alldeles bakom, inte fasligt rädda för oss, men bara så att de stannade på ett visst säkerhetsavstånd. Varg såg vi nästan varje dag här uppe på den Tibetanska högplatån i Qinghai, Kina och den här storfamiljen såg vi varje morgon flera dagar i sträck. Viss skillnad från då jag byggde ett varggömsle i Värmland 1999 och satt där i 13 veckor, men bara fick se varg 2 x 3 sekunder totalt. Oktober 2019. Nikon D850, 800mm/5,6 EFLED

Mer att läsa