I Naturjulkalender 2019 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Ola Jennersten, sedan barnsben naturintresserad, arbetar på Världsnaturfonden WWF sedan 30 år, nu som halvtidare, delad mellan naturvård och att vara friherre. Allätare inom natur med specialintresse av gula och randiga djur – humlor och tigrar. Fotograferat sedan nikkormat-tiden, mest dokumentärt, som illustration av arter, beteenden gärna med människor som gör stordåd för natur. Medlem i Naturfotograferna /N, bildbyrån TT samt levererar till WWFs bildbyrå WWF Hive. Har skrivit några böcker (västindiska ön St Barth, illegal handel med arter (“Vid vägs ände” och “Game change”) och många artiklar. Disputerade på pollination och ”veneriska sjukdomar” hos växter.
“Fotoåret 2019 Året började med fågelfotografering. Jag har en örnkoja inte långt från Arlanda flygplats där jag tillbringar väldigt mycket tid för att försöka få bilder på rovfåglar och inte minst upplands landskapsfågel havsörn. I februari erbjöd jag några av mina kära grannar att följa med till Indien för att skåda tiger. Det var en upplevelse att både se jagande tigrar och entusiastiska grannar som för första gången i deras liv fick närkontakt med världens vackraste jättekatt.
Hemma är trädgården min inspiration och dagligen går jag många varv för att kika på vad som hänt under de senaste timmarna. Blommande sälg, vårens första humlor och den lilla men vackra ängssandbiet gör våren en fantastisk tid för naturstudier. Slåtter av gräsmarkerna och inte minst nysådd av ängar har ökat på mångfalden av nektar- och pollenkällor för traktens bin.
På WWF har två projekt gjort livet trevligare under året, blommande åkerkanter och Roslagshagar som båda har som mål att öka mångfalden av blommande växter och pollinerande insekter. Vindelälven blev biosfärområde under året, Sveriges 6te under namnet Vindelälven-Juhtatdahka biosfärområde.
Jag har under året haft trevliga stunder med fler av våra stora entusiaster vad gäller natur och hållbart nyttjande, kommunekolog Mats Rosenberg i Örebro, Håkan Strotz med fru Ulrika med företaget Urnatur, kommunekolog Anders Jörneskog och forskaren Karl-Olov Bergman i Linköping samt storbonden Alexander Westerlund i Roslagen. Förhoppningsvis kommer de att ingå i en bok som jag arbetat med under året. Den ger tips på hur vi människor kan ge naturen en hand, nu när rapporter om drastiska nergångar av antalet växter och djur förskräcker oss alla.”