I Naturjulkalender 2019 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Frida Hermansson arbetar som fotograf och grafisk formgivare. I naturfotografin kan hon kombinera sitt intresse för konst, färg och form med den djupa kärleken till naturen. Frida har haft flera utställningar, är publicerad i Fotosidan Magasin, Camera Natura och i boken “Upplevelser i Stockholms Natur”, gästinstagrammar då och då för Naturhistoriska Riksmuseet samt är en populär föredragshållare. Frida arrangerar även fotoresor till Tanzania, Svalbard, Island, Norge och håller workshops och resor runt om i Sverige. Under hösten 2017 medverkade hon i Mitt i Naturen, om konsten att fotografera och filma natur.
• Se fler av Fridas bilder på Fridahermansson.com, Facebook och Instagram.
“2019 har varit ett innehållsrikt och spännande år. Jag började att arbeta som fotografisk guide åt Wildnature Fotoresor och har därför varit två gånger och fotograferat havsörn, kungsörn, trutar och duvhök i Norge tillsammans med kursdeltagare, rekat resor inför kommande år och haft en workshop i landskapsfoto på en av mina favoritöar, Gotland. Dessutom blev det även i år en resa till Kina, till det vackra naturreservatet Tangjiahe. Mellan resorna har jag tillbringat mycket tid med att upptäcka naturen hemmavid, eftersom vi flyttade för drygt ett år sedan så finns det massor att se och upptäcka här och nu när vi äntligen landat lite efter flytten och fått vår lilla gård att fungera hyfsat bra ser jag verkligen fram emot att kunna lägga ännu mer tid på att fotografera och reka i närområdet. Kanske blir det till och med ett eget gömsle någonstans på vår mark.
Kärleken till trutar
Jag hade länge sett fram emot att få åka till Flatanger och träffa örnmannen Ole Martin och havsörnarna, och i februari åkte jag dit för första gången för att först reka och sen leda en workshop. Förväntningarna överträffades med råge, redan när vi kom ner till hamnen för att lägga ut med båten satt det två havsörnar ute på närmsta sjömärke och bryggan var full med måsar och trutar. Ole Martin känner sina fåglar väl, och de honom. Trutarna fick bröd och frolic och kom så nära att de ibland satte sig på huvudet eller på kameran. Örnarna fick fisk och bjöd på fina dyk precis intill båten. Bildmöjligheterna var oändliga. Det finns även fina skogsgömslen för duvhök och kungsörn, trots regn och blåst blev det utdelning även här. I september var jag tillbaka igen, denna gång med fullt fokus på örnar och trutar. Att havsörnarna är oerhört mäktiga och vackra går inte att komma ifrån, men jag blev också enormt förtjust i de charmiga måsarna och trutarna och alla de bildmöjligheter de bjöd på. Det var roligt att släppa loss kreativiteten och leka med långa slutartider, underexponeringar, vidvinkel och panoreringar.
Inramad
Under septemberresan i Norge blev vädret riktigt dåligt under en dag och vi fick planera om ett par utfärder då det inte fungerade att ta sig ut med båten. Men Ole Martin hade fler ess i rockärmen och på bara några minuter hade vi letat upp en liten älgfamilj i närheten. De var inte störda av vår närvaro och det blev många fina bilder, den här blev en favorit då kon ställde sig så fint inramad av skogen.
Uråldrigt hjärta
I april blev det en resa till vackra och artrika Tangjiahe naturreservat i Sichuanprovinsen i Kina. Området har varit skyddat i drygt 30 år och där finns en otrolig mångfald, både bland växter och djur, och flera arter är endemiska för området och finns bara i de här delarna av Kina. Bland annat finns det trädleopard, kragbjörn, “golden takin”, “chinese goral”, “reeves muntjak”, tibetansk makak, guldfasan och “temmincks tragopan”. I de täta bambuskogarna finns även självaste symbolen för Kina, jättepandan, men att hitta det skygga djuret i den här snåriga miljön är som att leta efter en nål i en höstack. Det var svårt att välja ut en bild, det blev många på de fantastiska djuren och landskapen här, men tillslut valde jag ändå denna. Det hjärtformade lövet sitter på ett ginkgoträd som sägs vara över 1700 år gammalt. Ginkgo biloba, även kallat kinesiskt tempelträd sägs vara det äldsta bevarade trädet på jorden. Det är ett mycket sällsynt och unikt träd med en uråldrig historia.
Havsljus
Jag älskar havet och trivs som allra bäst i kustnära landskap. Gotland har alltid varit en favoritplats och i år höll jag en workshop i landskapsfoto där för åtta entusiastiska deltagare. Det blev även ett besök till några av våra nordligaste öar i bottenviken, naturreservatet Malören och nationalparken Haparanda/Sandskär. Platser som alla har det vackra ljuset gemensamt. På Gotland är det kanske kalkstenen som gör att ljuset blir så speciellt och när jag var uppe i norr var solen bara nere under horisonten någon timme, vilket gjorde att jag kunde fotografera i vackert ljus i timtal. (Något man inte är bortskämd med). Det fanns gott om möjligheter att ta ut svängarna och låta kreativiteten flöda, och fortfarande hinna sätta sig på en sten och bara njuta en kopp kaffe till havets brus och en öppen horisont.
Hemma
Jag har turen att bo vackert med naturen runt knuten. När dimmorna dansar beger jag mig ut med kameran och hoppas att jag ska stöta på något motiv. Ibland blir det näckrosorna eller fåglarna nere vid sjön, ibland ekbackarna, mossig skog eller den vackra björkdungen. Och ibland har man tur och får sällskap av rådjur, dovhjortar eller räven. Många gånger blir det ingen bild alls, men alla gånger blir det en fin upplevelse att ta med sig hem.”