Naturjulkalendern 2018: Josefin Nilsson
Natursidan.se:s Naturjulkalender 2018 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Josefin Nilsson är en etablerad naturfotograf, författare, föreläsare och journalist, som har haft flera utställningar och ibland hörs i Naturmorgon i P1. Hon är även medlem i Naturfotograferna, PhotoNatura och Young Nordic Nature Photographers.
• Fler av Josefins bilder finns på hennes webbplats, Facebook, Instagram eller här på Natursidan.se.
“En del dagar är världen så tyst att blott ett andetag verkar kunna eka över landskapet. Just en sådan vinterdag i ett försynt snöfall hände något jag aldrig hade sett innan. Två knölsvanar burrade upp sig och började cirkulera runt varandra varv efter varv. De verkade inbegripna i en tyst dans. Det skulle visa sig att det var en maktkamp. När jag läste på om fenomenet så visade det sig nämligen att knölsvanshannar kan göra just så. Cirkulera varv efter varv i ett sätt att visa sin uthållighet och på så sätt också visa vem som har rätt till ett visst revir. En av knölsvanarna gick mycket riktigt segrande ur striden. När jag fotograferade den efter dansens slut sträckte den på sig och poserade med en självsäkerhet jag sällan skådat. Naturen bjuder alltid på överraskningar. Det är det som är det vackra.
Under årets lopp har jag fått spendera mycket tid med kameran i handen. Jag har bott på Öland och ägnat en stor del av tiden åt att skildra ön. Det finns en tidlöshet i landskapet här som aldrig upphör att göra mig förundrad. Här har jag fotograferat allt från njutande knubbsälar till den sällsamma mystiken i ett träd vid havet i dimman. På Öland har människans samspel med naturen skapat ett artrikt landskap där många arter fortsätter att frodas.
Jag har arbetat med flera fotoprojekt under året. Ett av dem har gått under namnet “About a Bird”. I det projektet har jag fotograferat och försökt att skildra en fågelart per vecka under hela året. Projektet har varit ett sätt att försöka utforska naturen i min närhet men framförallt ett sätt att försöka sprida kunskap och intresse för naturen. Något som aldrig har varit så viktigt som nu. År 2018 har varit ett kontrasternas år. Under midnattssolens sken stod jag i somras och blickade ut över några berg i Arvidsjaurs kommun i Norrbotten. Vid tolvslaget på natten var allt som syntes av solen en skärva. Skogarna och bergen gnistrade i sommarnatten. Några dagar senare brann det i bergen. Skogar slukades. Inte bara i norr utan på många många platser i landet. Klimatförändringarna gick på många sätt från att vad som ibland trotts framförallt vara ett hot mot framtiden till att bli allt mer av ett hot mot nutiden. I vägen framåt är kunskapen något av det viktigaste.
Jag hoppas att ni alla har haft ett fint år med många naturupplevelser och att ni får en riktigt god jul!”