Naturjulkalendern 2015 – Johan Siggesson
I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2015 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Johan Siggesson är en mångfaldigt prisbelönt naturfotograf baserad på Malta, som haft ett väldigt upplevelserikt och minnesvärt år. Bland annat ett möte med en av världens mest hotade djur.
• Se fler av Johan Siggessons bilder på Johansiggesson.com och här på Natursidan.se
“Mitt fotoår 2015 började helt fantastiskt! Fick i början på året reda på att en av mina bilder vunnit pris som “Highly Honoured” i den största naturfototävlingen i USA. Senare under året blev jag också utsedd till Årets Skotska Naturfotograf 2014 som givetvis var oerhört kul och spännande. Men givetvis handlar ju inte mitt fotograferande bara om tävlingar även om jag tycker det är väldigt kul och spännande att mäta mig mot alla andra oerhört duktiga fotografer världen runt.
Med en heltidsjobbande fru och två småbarn varav en född i oktober 2014 visste jag att tiden för fotograferande skulle bli knapp under året. Därför satte jag upp ett litet personligt miniprojekt som innebar att försöka fotografera de lokala kameleonterna på Malta under natten, då barnen sover och jag kan smita iväg. Många fantastiska nätter har det blivit med mina kameleonter.
Givetvis kan man fotografera lokalt men resandet lockar mig mycket och under andra halvan av året lyckades jag övertala min fru att släppa iväg mig både till rysk/finska gränsen för lite gömslefotografering samt till Madagaskar med allt vad det innebär. Fråga mig inte hur jag lyckades övertala henne för det vet jag knappt själv.
Finland och Madagaskar är två helt olika miljöer och därmed också helt olika utmaningar. Utdelningen under tiden i gömslet i Finland var lite skral kan man säga. Det var mycket väntande för lite utdelning. Inga vargar och inga björnar men en hel del järv blev det till slut i alla fall.
Madagaskar å andra sidan var en helt annan resa med djur vart man än vände sig. Ca 85-90 procent av alla djur på Madagaskar är endemiska så det var väldigt spännande att få se dessa unika djur i dess naturliga miljö. På grund av bristande kunskaper, resurser och kulturella aspekter finns kanske vissa av dessa arter inte kvar nästa gång jag besöker denna fantastiska ö-nation.
Jag hade givetvis många helt underbara upplevelser på Madagaskar men en av de som sticker ut mest är nog mötet med Propithecus periferi eller Perrier’s Sifaka som den heter på engelska. En av världens mest sällsynta primater. Vissa rapporter säger att endast 250 vuxna individer finns kvar. Alltså mer hotad än tigern, bergsgorillan och isbjörnen som annars ofta symboliserar utrotningshotade arter. Med hjälp av lokala spårare och guider tog det oss närmare en halv dag att hitta en familjegrupp och jag fick ca 5 minuters fotograferande innan de stack igen. Tät skog och mycket buskar gjorde det väldigt svårt att få de bilder jag var ute efter men jag lyckades få ett par jag är nöjd med till slut. En unik erfarenhet som sent skall glömmas.”