Naturjulkalendern 2014 – Bee Thalin
I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Bee Thalin är naturfotografen som nyligen skaffat sig en trädgård med goda fågelfotomöjligheter. Se fler av hennes bilder här på Natursidan.se eller på hennes webbplats Beethalin.se
“Jag fotar för det mesta djur och natur och inte bara fåglar men 2014 hamnade fokusen på fåglar. Jag hade en intensiv period då det var en hel del sidensvansar, steglitser och stjärtmesar som kom till matbordet. Såå kul! Sidensvansarna och steglitserna tillhör favoriterna. Sidensvansarna med sin härliga karaktär, full av personlighet och väldigt roliga att fota. När de kom så hände det massor, det tjafsades och munhöggs vilt vid äpplena. Men alltid rättvist. I början var de väldigt blyga och stack så fort jag öppnade dörren. Men med tålamod och försiktighet gick det att komma närmare och närmare. När sedan steglitsen kom så var det omöjligt att komma nära. Jag har bara ett 200 mm-objektiv så jag var ju tvungen att komma nära för att få bra bilder. De var otroligt skygga så här fick jag gömma mig lite.
Det går åt massor av mat men det är det värt. Det blev många fågelbilder och det resulterade i en vernissage och en fågelbok vilket känns väldigt kul.
När det gäller det tekniska så ställer jag in skärpan manuellt. Jag gissar lite var de kommer och ställer in skärpan där. Är de så att de ryttlar så ställer jag in skärpan under tiden. Jag kör inte serietagning utan försöker knäppa av i rätt tid. Ibland går det bra, ibland inte.
Det är svårt att låta bli att fota sidensvansar. Det är otroligt roligt. Mycket roliga poser och situationer blir det. Här är det två som bråkar om äpplet.
Jag blir lika glad varje gång steglitsen kommer. Han kommer nämligen inte ofta på besök, men när han väl kommer så gäller det att vara med. Han stannar bara en liten stund och är väldigt blyg. Här hade jag tur som lyckades få honom i en skön pose och med en intensiv blick.
Talgoxen som visar upp sin praktfulla fjäderdräkt. De små rackarna är väldigt snabba så det gäller att vara redo.
För det mesta kommer nötskrikan hoppande på marken och då blir det inga bra bilder. Men i det här fallet så hörde jag att han var på ingång och gjorde mig beredd. Denna gång kom han uppifrån så jag lyckades få in en bild.”
• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014
• Alla bidrag i Naturjulkalender 2013