I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Annelie Utter är engargerad i ekoturism och har sedan 1995 arrangerat äventyrsresor runt om i världen. 2001 utsågs hon till Sveriges bästa Ekoturismarrangör och i början av 2013 slog hon rekord med 50 resor till bergsgorillorna i Uganda. 2014 blev Annelie invald i Naturfotograferna/N. Fler av hennes bilder kan ses på Naturresor.com eller på Facebook.com/naturresor.
“Årets resor har tagit mig och mina gäster till bergsgorillor, vildhundar, tigrar, snöleoparder, jaguarer och många andra vilda utrotningshotade djur. Min förhoppning är att genom en god ekoturism göra skillnad för att bevara dessa djur.
I år har jag också blivit färdig med min utställning med 17 stora svartvita bilder. Från januari till mars kommer den att hänga på Scandinavian Photo i Bankeryd där jag avslutar utställningen med en föreläsning. Läs mer om utställningen och föreläsningen här.
Afrikansk savannelefant (Loxodonta africana), Queen Elizabeth National Park, Uganda
NaturResors ”Bergsgorillaexpedition Uganda”
Att komma nära världens största landlevande däggdjur är en stark känsla som lämnar få oberörda. Jag känner en djup oro för den omfattande illegala jakten på elefanter som försiggår just nu. Vet ni att det dödas en elefant var femtonde minut?
Jaguar (Panthera onca), Brasilien Norra Pantanal
NaturResors ”Fotoresa Jaguar”
Det är med stor glädje jag kan registrera att vi har dagliga möten med jaguarer i Pantanal. Många boskapsägare och cowboys har tidigare skjutit jaguarer som attackerat deras boskap men nu när de har fått möjligheterna att jobba med ekoturism har många förändrat sin attityd gentemot jaguaren. Idag finns det cirka 15 000 jaguarer kvar på vår jord.
Afrikanskt lejon (Panthera leo)
NaturResors ”Safari Botswana”
Jag satt bredvid den här lejonhanen i mer än två timmar. Han vaktade sina sex lejonungar när hans honor var på jakt. I januari 2015 tar jag med mig min första grupp fotografer till Botswana.
Bengalisk tiger (Panthera tigris tigris), Bandhavgarh National Park, Indien
NaturResors ”Tigersafari Indien”
För hundra år sedan fanns det ungefär 100 000 vilda tigrar i Asien. Idag finns det bara 3200 vilda tigrar kvar. Tjuvjakt är en starkt bidragande orsak samt det ökade befolkningstrycket.”
• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014
• Alla bidrag i Naturjulkalender 2013