Naturfotografiska arrangerar heldag om biologisk mångfald
Den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag med mängder av aktiviteter runt om i landet. Naturfotografiska i Hallstahammar hör till de som engagerar sig och redan den 24 februari arrangerar de en heldag under namnet “Inför biologiska mångfaldens dag”.
Den 18 november 2016 slog galleriet Naturfotografiska i Hallstahammar upp sina portar. De inledde med Naturfotografernas jubileumsutställning där 85 av Sveriges främsta naturfotografer visade upp sina bilder. Sedan dess har de haft åtskilliga utställningar så som Jan Grahns “Naturnära fotografi”, Mats Anderssons “Nature diary”, “Laponia – storslagen stillhet” och Annelie Utters “Kom närmre”.
Den 24 februari är det dags för nästa punkt – då ordnar Naturfotografiska en heldag om biologisk mångfald (schema längre ned i artikeln).
– Redan från början, då vi drog igång galleriet Naturfotografiska, har det varit min ambition att vi ska kunna göra seminarier, och även tematiska utställningar, kring miljö- och naturvårdsfrågor, berättar Anders Geidemark, curator på Naturfotografiska, men också själv naturfotograf och föreläsare. Det ligger helt i linje med vår naturfotografiska inriktning. Vi vänder oss också i hög grad till barn och ungdomar, med bland annat fria guidningar för skolklasser, och här känns det naturligtvis extra angeläget.
Vad anser du att naturfoton kan spela för roll när det gäller att lyfta frågan om biologisk mångfald?
– Jag är fullständigt övertygad om att bra naturfoto spelar en oerhört stor roll då vi vill uppmärksamma naturfrågor, eller rättare sagt: Jag vet det! Naturfotografer har med sina bilder alltid lyckats fånga människors intresse och därmed bevarandekänsla för olika arter och hela naturmiljöer.
Vad betyder biologisk mångfald för dig personligen?
– Jag har sedan jag började hålla bildföredrag som 15-årig fältbiolog alltid vävt in personliga ställningstaganden i miljöfrågor, och naturligtvis i alla arters egenvärde och självklara existens. Det är så fundamentalt i hela min passion för naturen.
Naturfotograferna har också nyligen skrivit under en protest mot skogsavverkning i gammelskogen Ore Skogsrike – kommer vi få se en mer aktiv förening i naturfrågor framöver?
– Jag vågar påstå att alla medlemmar i Naturfotograferna från hjärtat har ett naturengagemang som går ut på det självklara i att exempelvis förespråka biologisk mångfald, och man gör det aktivt med sina bilder i föreläsningar, utställningar, artiklar och så vidare. Genom våra medlemmar tillhör vi på så sätt sedan drygt 50 år, av de mest aktiva föreningar vad gäller naturfrågor vi har i landet! Styrelsen i Naturfotograferna måste dock vara försiktig med att ta ställning i sakfrågor som kan leda till osämja och splittring i medlemskåren. Tillsammans är vi starka, och då kan vi göra uttalanden i föreningens namn som exempelvis i det seriösa upprop som du relaterar till. Detta kommer vi att fortsätta med!
En av de som kommer hålla en föreläsning under “Inför biologiska mångfaldens dag” är naturfotografen Josefin Nilsson /N.
– Jag kommer att hålla i ett föredrag som heter “Skuggsånger” och som handlar om hur det är att vara naturfotograf i en tid då naturen förändras. Idag ser vi att den biologiska mångfalden är hotad på många platser och att många arter försvinner. Jag kommer att berätta om hur jag i några av mina fotografiska projekt har försökt att berätta om de här förändringarna. Men samtidigt också lyfta fram de positiva exemplen. Hoppets historier finns. Som journalist och biolog tycker jag att det är viktigt att visa både de goda – och de dåliga exemplen på hur vår natur förändras just nu.
Varför är du engagerad i frågan om biologisk mångfald?
– Jag är en naturälskare av rang. Min kamera har gett mig den fantastiska möjligheten att utforska vår mångfald. Och jag upphör aldrig att förvånas och imponeras över alla arter som finns i vår natur. Alla unika anpassningar. Alla spännande levnadshistorier som vi vet så lite om. Hur en art som heter presentspindel till exempel slår in ett byte i ett paket som den sedan lämnar över till sin partner. Den där typen av historier tycker jag är fantastiskt fascinerande och gör att jag aldrig tröttnar på att försöka lära känna naturen och mångfalden så mycket som möjligt.
Vad är du annars aktuell med just nu?
– I år har jag förmånen att jobba på naturum Ottenby på Ölands södra udde – så jag spenderar året i sälarnas – och fåglarnas tecken. Min kamera kommer att gå varm under året och jag jobbar med flera olika projekt. Men ett av dem som ligger mig närmast hjärtat är mitt instagramprojekt “About A Bird”. I projektet försöker jag i år att fotografera och porträttera en fågelart under varje vecka i år. Det är väldigt roligt projekt som dels gör mig som fotograf mer uppmärksam – men som förhoppningsvis också gör att mina följare blir mer nyfikna på alla arter som finns runt oss. Om jag lyckas med att få någon att bli extra nyfiken på naturen – då har jag lyckats.
Program för Naturfotografiskas “Inför biologiska mångfaldens dag”
10-11: Christer Andersson/Anders Geidemark/N: “Strömsholms naturreservat”
11.10-12.10: Rebecka Le Moine/Erik Hansson: “Biologisk mångfald – vårt mål, planetens räddning”
12.10-13.10: Lunch
13.10-14.10: Ola Jennersten/N: “Hur ska vi göra för att fördubbla antalet vilda tigrar?”
14.20-15.20: Naturfoto Västmanland/Josefin Nilsson/N: “Årstävling med juryredovisning”
15.30-16.30: Josefin Nilsson/N: “Skuggsånger – Naturfotografi i förändringens tid”
• Mer information om dagen finns på Naturfotografiskas webbplats