Gå till innehållet

Naturfotograf tog fotobevis på fågel som inte dokument­erats på 55 år

En av världens mest svårsedda fåglar har dokumenterats för första gången sedan 1969.

Tom Vierus var ute på en expedition på ön Niu Briten i Nya Guineas regnskog tillsammans med lokala guider. Han fotograferade bland annat en rovfågel på långt håll, men tänkte inte mycket mer på det vid tillfället. Först efteråt, när kunniga ornitologer kunde bekräfta artbestämningen, förstod han vad han varit med om.

Fågeln på bilden var den hotade och oerhört svårsedda prinshöken. Även om fågeln setts de senaste årtiondena så var Tom Vierus bilder den första dokumentationen (foto, inspelning eller insamling) sedan 1969.

Inget nytt för lokalbefolkningen

Urfolket som lever i området ser prinshöken ibland då och då, men bekräftar för WWF att den är sällsynt och svårsedd.

– Jag blev förvånad när jag hörde att det var första gången den fotograferats, men jag är mycket glad över att det nu finns ett officiellt bevis och jag hoppas att detta innebär att fler ansträngningar görs för att skydda dess livsmiljö från hoten från storskaligt jordbruk, skogsavverkning, gruvdrift och infrastrukturutveckling, säger Oscar Pileng på WWF i Nya Guinea.

Arbete för att bevara livsmiljön

WWF jobbar i området för att bibehålla den biologiska mångfalden och arbeta tillsammans med urfolket som levt i och bevarat naturen i området i tusentals år.

– Det har gjorts väldigt få studier av biologisk mångfald i Niu Briten, och potentialen för att upptäcka arter som är nya för vetenskapen är ganska hög. Men det är en kapplöpning att skydda dem. Många i området lever under stora påfrestningar och fattigdom. WWF har inlett en samarbetsprocess för att få en förståelse för hoten, försörjningsmöjligheterna och de sociala sammanhangen, så att vi tillsammans kan utveckla ett omfattande bevarandeprogram, säger Martha Eimba, Pomio Landscape Manager, WWF-Papua Nya Guinea.

Källa: WWF Asia Pacific

Mer att läsa