Recension av boken ”Jakten på ljuset – fånga stämningen på bild” av Corry DeLaan.
Corry DeLaan är en holländsk naturfotograf som vunnit flera priser för sina bilder. Det är lätt att förstå varför efter att ha läst hennes fotobok “Jakten på ljuset – fånga stämningen på bild”. Hon har ett speciellt uttrycksätt i sina landskapsbilder och även om det naturligtvis är stor variation i bildurvalet i boken så finns det också en hel del som återkommer i foto efter foto. Kanske framför allt en viss stämning och ett visst ljus – precis som titeln antyder.
För som de flesta fotohandböcker gör gällande är ljuset oerhört viktigt för naturfotografer och precis som alla andra är Corry DeLaan extra förtjust i gryningens och skymningens färger och ljus. Det blåaktiga skenet från en sol som inte riktigt orkat över, eller precis lämnat, horisonten återkommer i många av hennes bilder.
Hennes handbok innehåller dock betydligt fler tips än att vara ute i dagarnas början och slut. Ett kapitel viger hon till exempel åt det hårda ljuset mitt på dagen och hur även det kan användas ibland. Här finns också noggranna redogörelser för hur hon tänker kring varje bild. Istället för exakta inställningar i kameran som är så vanligt i dylika böcker har hon valt att beskriva sina idéer och hur hon tänkt kring kompositionen. Så förutom att ständigt vara beredd på intressanta väder och ljusförhållanden har Corry DeLaan ett ständigt närvarande tänk om hur naturen bäst ska användas för att skapa stämningar. Ett tänk som hon är väldigt duktig på.
Med hjälp av exempel på både det som hon anser vara rätt och fel får vi en inblick i hennes bildtänkande och hur hon lyckas skapa fascinerande foton i miljöer som egentligen inte ser så förunderliga ut. Det är en sak att lyckas ta bilder på en dramatisk och tacksam natur bland Norges fjordar och en annan att lyckas skapa fascination i en halvt snötäckt åker.
Corry DeLaan är väldigt skicklig på att hitta snygga linjer och kompositioner i landskap som kanske inte ser så spännande ut för ett otränat öga. Det är något som jag finner både fascinerande och sympatiskt och som skiljer henne från många av hennes kollegor. Det är dessutom väldigt inspirerande att läsa att hon jobbar med utrustning som kan köpas även av hobbyfotografer med begränsad budget. Varken hennes kamera eller något av hennes objektiv kostar över 6000 kronor.
Boken går igenom olika väderförhållanden och årstider och avslutas med ett kapitel som kort redogör för nödvändig bildbehandling. Det är en fylllig bok (192 sidor) med många bra råd som bör kunna inspirera de flesta. Kanske framför allt om hur man utnyttjar naturliga linjer i omgivningen för sina bildkompositioner. Det enda jag egentligen har att klaga på är att priset är något högt jämfört med andra handböcker – 289 kronor.
Transparens: Vi fick boken av förlaget Dext.