Naturdjuret – Youtubekanal som bygger och testar djurbo i människostorlek
Kan man bygga ett skäggdoppingbo av vass som håller för en människa? Det bestämde sig Karin Gyllenklev, Naturdjuret på Youtube, för att ta reda på. Resultatet kan ses i filmen här ovan. Varför hon gjort det här försöket och varför hon odlar mögel i burkar hemma ger hon svar på här under.
Karin Gyllenklev är journalist och programledare. Hon har jobbat på Sveriges Radio i många år och bland annat gjort “Institutet i P3”, “Vetenskapsradion i P1” och i slutet av 2016 ledde hon även “Vetenskapsstudion” på SVT. Blandningen av program säger en del om hennes förmåga att blanda seriös vetenskapsjournalistik med humor eller åtminstone glimten i ögat. Hennes nya projekt, Naturdjuret, är inget undantag.
– Naturdjuret är en kanal där jag får utlopp för min naturnördighet och kan anamma allt det jag fascineras av i min omgivning, berättar Karin Gyllenklev.
Hon gick i tankarna att starta en youtubekanal av något slag. Men ville göra något speciellt för att komma igång. Efter “några veckors finurlande” kom hon på att det vore kul att pröva att bygga djurbon, fast i mänsklig storlek.
– I bakhuvudet var jag nog inspirerad av ignobelpristagarna Charles Foster och Thomas Thwaites som levt som olika sorters djur. De har ju fokuserat på hur det är att leva som djuren respektive att ha en anatomi som djur, men det jag vill fokusera på är själva djurbona, hur dom är byggda, av vad, vilken funktion ska de fylla och så vidare. För att hämta lite pepp twittrade jag:
Funderar på om 2017 är året jag startar en vlogg i vilken jag bygger olika djurbon fast i en storlek som passar människor. ÄR DET??
— Karin Gyllenklev (@gyllenklev) January 6, 2017
Hon fick snabbt en lång rad uppmuntrande svar och förslag på bland annat bäverdamm och pungmesbo.
– Folk var så positiva att jag tänkte. “Vafan, okej, nu gör jag det här”.
För att inte fega ur startade Karin Gyllenklev kanalen direkt och la upp en första film där hon berättade om sina planer.
– Men det var mitt i januari, inte så jättehärligt att starta några byggen direkt, så jag bestämde att det skulle vara en naturkanal, inte bara om bobyggen, utan om annat också som jag är nyfiken på också. Så mitt första projekt blev en mögelodling där jag vecka för vecka följde mögelsvamputvecklingen på olika sorters mat. Jag skaffade också en nattkamera för att filma min komposttunna, eller framför allt de som välter den stup i kvarten, för att utvärderas vilket djur som är skyldigt (jag kan ju inte bara ta för givet att det är grävlingar!) och hur det går till när de välter tunnan.
I helgen byggde Karin Gyllenklev sitt första djurbo, ett skäggdoppingbo, alltså en stor flytande vassflotte intill strandkanten.
– Min kompis Sara hjälpte mig och filmade under bygget, det gick oväntat snabbt, tror vi var klara på två timmar, och det var oväntat bekvämt att ligga på flotten sen. Som en vattensäng, fast gjord helt av vass och sjögräs. Och på den vägen är det.
Vad kommer filmerna handla om framöver?
– Nu är värmen och våren här, så framöver kommer jag främst fokusera på att bygga djurbon! Om jag gör mer avancerade byggen så kommer jag nog lägga upp filmer där man får följa bygget stegvis. Men det här är ju min hobbykanal, så jag vill inte lägga upp en strikt plan utan jag kommer följa min egen nyfikenhet och energi så får vi se var den tar mig.
Vilka fler djurbon planerar du att bygga?
– Jag är sugen på att försöka göra ett storspiggbo. Storspiggen är en otroligt spännande liten firre. Hanarna bygger bo av sjögräs och ett speciellt lim som de själva tillverkar som heter spiggin. Jag har också funderat på att göra ett nattsländelarvbo. De kan se väldigt vackra och varierande ut beroende på vad larven fått tag på för material. Sen finns det många fågelbon jag vill göra ett försök med, allt från hussvalans bygge av lera till ett mer traditionellt kråkbo.
Har du någon långsiktig plan/förhoppning med Naturdjuret-projektet?
– Just nu gör jag det för att jag tycker det är spännande och kul. Jag har ingen målsättning att ha svinmånga följare eller så, men när folk som är genuint intresserade hittar till kanalen och kommenterar någon av filmerna, eller skriver något peppigt, så värmer det ju. Och det är klart att jag har lekt med tanken på allt coolt jag skulle kunna göra om jag hade haft resurser och möjlighet att lägga riktig arbetstid på filmerna – tänk att ge sig på att bygga ett spindelnät eller en gigantisk myrstack. Det vore nåt!