I början av 2018 blev Kapstadens stora dricksvattenskris en världsnyhet. Det var nära att vattnet tog slut helt i staden, men krisen undveks i sista sekund. Nu har ett omfattande arbete inletts med naturbaserade lösningar där det bland annat ingår att rensa bort invasiva arter som suger upp stora mängder vatten.
Den allvarliga vattenkrisen i Kapstaden i Sydafrika, blev akut efter tre års torka, men katastrofen undveks med hjälp av hårda regleringar av vattenanvändningen för privatpersoner och jordbruk. Under perioden halverades vattenanvändningen i staden. Eftersom det dock bara anses vara en tidsfråga innan det uppstår en kris igen pågår nu ett arbete med att skapa förutsättningar för mer vatten i området.
LÄS ÄVEN: • Vattna trädgården utan att slösa
Enligt Nature Conservancys rapport är miljövänliga, naturbaserade lösningar på problemet både effektivare och billigare än vad som kallas “gråa lösningar” i form av infrastrukturbyggen. Ett stort problem i området är att invasiva växter som akacior, eucalyptus och tallar suger upp enorma mängder vatten och hindrar det från att nå staden. Hela 55,4 miljarder liter vatten om året beräknas gå till invasiva växter – det är lika mycket vatten som stadens 3,7 miljoner invånare använder på två månader.
LÄS ÄVEN: • Galapagos hotas av turism och invasiva arter
Genom att hålla invasiva arter borta från området och återskapa vattendrag räknar organisationen med att det inom 30 år årligen tillförs 100 miljarder liter mer vatten. Det motsvarar en tredjedel av Kapstadens nuvarande vattenbehov. Dessutom förbättras förutsättningarna för många av de inhemska växter som bara finns i det som kallas Kaps floraregion. Det är ett världsarv och ett av världens artrikaste växtområden med 20 procent av Afrikas vilda växter. 70 procent av växterna i Kaps floraregion finns dessutom bara här i hela världen. Genom att ta bort invasiva arter förbättras också jordmånen och risken för bränder minskar, enligt rapporten.
Källa: Nature Conservancy